Ahmaskosken riippusilta viidettä kesää käyttökiellossa

Jari Riekki

Utajärven Niskankylässä Ahmaskoskella järjestetään elokuun 26. päivänä Suomi100 -juhlavuoteen liittyvä kulttuuri- ja luontotapahtuma Ahmaskosken valot, joka kertoo ympäristön ja arjen muuttumisesta sadan vuoden aikana Oulujokivarressa.

Tapahtuman ohjelmassa on muun muassa polkupyöräilijöiden kokoontumisajo, lastissa olevan tervaveneen joenlasku sekä muita vesillä kulkijoita. Jokeen lasketaan myös sadan vuoden valot, eli lyhty jokaiselle itsenäisyytemme vuodelle.

Uusi silta maksaisi 150 000 euroa

Tapahtuman ja paikallisen matkailun kannalta on harmillista, että Ahmaskosken ylittävä vanha riippusilta on edelleen poissa käytöstä.

Riippusilta asetettiin huonon kuntonsa vuoksi käyttökieltoon vuonna 2013 ja mahdollista kunnostamista on saatu odottaa siitä lähtien.

Riippusillan kunnosta tilattiin selvitys VTT:llä, joka tutki sillan metallirakenteet. Lopputuloksena oli, että sillan metallivaijerit ovat niin ruostuneet, ettei niiden varaan voi rakentaa uusia siltarakenteita.

Vuonna 2014 arvioitiin, että riippusillan uusiminen maksaisi noin 150 000 euroa.

Vaijereita tutkitaan kuvaamalla

Utajärven kunnanhallituksen puheenjohtaja Pentti Tuovinen kertoo, että riippusillan osalta on vielä tarkoitus tehdä tutkimuksia, ennen kuin mihinkään toimenpiteisiin ryhdytään.

– Tarkoitus on tutkia metallivaijerit uudella menetelmällä kuvaamalla lennokilla ovatko ne liian ruostuneet, Tuovinen kertoo.

Riippusillan korjaamisen kannalta juuri metallivaijerit ovat avainasemassa. Turvallisuuden suhteen ei voida ottaa riskiä, ja siksi sillalle kulku on estetty viidettä vuotta.

Lue lisää perjantain 14.7. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset