– Oulu

Eero ja Jussi Salonen ovat tyytyväisiä tilalleen rakennettuun biokaasulaitokseen Eero ja Jussi Salonen ovat tyytyväisiä tilalleen rakennettuun biokaasulaitokseen, joka korvaa ostosähkön.

Biokaasulaitos on suuri harppaus

Jari Riekki

Nykyaikaisella karjatilalla syntyy sivutuotteena paljon lantaa, jonka tehokas käsittely ja hyödyntäminen merkitsevät paljon tilan toiminnalle.

Toisaalta karjatila kuluttaa paljon energiaa sähkön ja lämmön muodossa, mikä aiheuttaa tilalle huomattavan suuren kuluerän.

Utajärvellä Kormun kylässä nämä kaksi tosiasiaa on saatu yhdistettyä rakentamalla lietelannasta bioenergiaa tuottava biokaasulaitos, jonka tuottamalla kaasulla saadaan katettua tilan vuotuinen 230 000 kilowattitunnin sähköntarve.

Biokaasulla saadaan myös tuotettua tilan vuotuinen 350 000 kilowattitunnin lämmöntarve. Taloudellista nettohyötyä biokaasulaitoksesta syntyy kaikkiaan noin 30 000 euroa vuodessa.

Jussi ja Eero Salosen lypsykarjatilalla vietettiin tämän viikon tiistaina ja keskiviikkona biokaasulaitoksen avajaisia, joissa ihmeteltiin suurella joukolla biokaasutekniikan lehittymistä.

Lue lisää perjantain 10.11. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset