Esa Karjalainen harmittelee sitä Esa Karjalainen harmittelee sitä, että etelän päättäjiä on hankala saada maakuntakäynneille.

Etelästä on pitkä matka maakuntiin

Marianne Ollikainen

Pelson vankilan kohtalo huolettaa poliittisia päättäjiä. Rikosseuraamuslaitos valmistelee parhaillaan selvitystä, joka pitkälti osoittaa sen, mihin suuntaan vankeinhoito-oloja Pohjois-Suomessa halutaan kehittää.

Vaalan kunta on jakanut tietoa, antanut lausuntoja ja laskelmia kahden vankilan säilyttämisen mallista, mutta ristiriitaisiksi väitetyt taustalaskelmat osoittavat suunnan vievän yhden laitoksen malliin. Jos näin päätetään, niin Pohjois-Suomeen rakennettaisiin yksi uusi vankeinhoitolaitos Ouluun.

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun aluetalouden kannalta isolla päätöksellä on vähän ymmärtäjiä maakuntien ulkopuolella, mikä Vaalassa huolestuttaa kuntapäättäjiä aivan erityisesti.

– Meillä on paljon esimerkkejä muistakin asioista, miten vaikea on saada virastojen ja laitosten johtajia ja muita päättäjiä jalkautumaan maakuntaan. Miten saisimme valmisteluun ymmärtämystä, jos heitä ei saa edes käymään.

– Silloin on helppo tehdä ikäviäkin päätöksiä kaukana pääkaupunkiseudulla, kun aluetuntemus ja paikallisten ihmisten mielipide puuttuu tai ainakin hämärtyy, sanoo Vaalan kunnanhallituksen puheenjohtaja Esa Karjalainen.

Lue lisää perjantain 12.1. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset