Muovijätteen keräily ei ole vielä kovin tehokasta Ekokympinkään alueella. Tämän vuoden aikana muovi pitää kuitenkin opetella lajittelemaan erilleen sekajätteestä. Muovijätteen keräily ei ole vielä kovin tehokasta Ekokympinkään alueella. Tämän vuoden aikana muovi pitää kuitenkin opetella lajittelemaan erilleen sekajätteestä.

Jätehuollossa menossa muutosten vuosi

Marianne Ollikainen

Jätehuolto ja varsinkin yhdyskuntajätteen määrä on saanut paljon huomiota osakseen esimerkiksi maaliskuussa muovijätteen vähentämiskampanjalla.

Muovijätteen vähentämisen lisäksi paljon muutakin on tapahtumassa, sillä EU-direktiivit velvoittavat jäsenmaita saavuttamaan yhdyskuntajätteessä 55 prosentin kierrätysasteen vuoteen 2023 mennessä.

Suomella on vielä kirittävää tähän tavoitteeseen, vaikka yhdyskuntajätteen kierrätysaste on noussut viimeisimmässä tilastossa yli 40 prosenttiin. Tilastokeskus julkisti joulukuun lopussa vuoden 2015 yhdyskuntajätetilastot, joiden mukaan Suomessa syntyvästä noin 2,7 miljoonasta jätetonnista 1,1 miljoonaa tonnia eli 40,5 prosenttia kierrätettiin materiaalina.

Maaliskuinen kampanja muovikassien ja muovipakkausten vähentämiseksi sai monen huomaamaan, kuinka paljon sekajätteestä on muovia.

Muovipakkausten keräysvelvoite on tulossa esimerkiksi Vaalassa Ekokympin jätehuoltomääräyksiin tämän vuoden aikana. Muovinkeräykseen voivat liittyä myös pienkiinteistöt, mikäli se sopii jätehuoltoyrityksen reititykseen.

Jätehuoltomääräykset uusitaan tämän vuoden aikana useilla seuduilla ja nopeimmillaan uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan jo heinäkuussa 2018. Joidenkin asioiden osalta jätehuoltomääräyksissä on siirtymäaikaa vuoden loppuun saakka.

Lue lisää tiistain 24.4. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset