Julkisen tarjouksen tulee vastata tarjouspyyntöä

Sauli Kallio

Jätettäessä tarjouksia julkisista hankinnoista tulee yritysten olla erityisen tarkkoja. Varsinkin pk-yrityksillä on tarjouksissaan parantamisen varaa.

– Yleisin virhe on, että tarjous toimitetaan puutteellisena ja siitä puuttuu osa tarjouspyynnössä pyydetyistä dokumenteista. Tarjoukseen liitetään usein mukaan myös ylimääräisiä papereita, joista välittyy tarjouksen pyytäjälle ristiriitaista tietoa, Hankinta-asiamies Tiina Talala Pohjois-Pohjanmaan yrittäjistä kertoo.

Talalan mukaan on äärimmäisen tärkeää, että julkisissa tarjouksissa vastataan juuri siihen mitä pyydetään eikä mukaan liitetä mitään ylimääräistä.

– Tarjouspyyntö pitää lukea tarkkaan läpi ja miettiä mitä siinä pyydetään. Usein tarjouksen jättäjä lukee tarjouspyynnön huonosti, eikä oikein ymmärrä, mille tarjouspyynnön jättäjä haluaan hinnan annettavan.

Talala muistuttaa, että julkisissa hankinnoissa tarjouksen antaja sitoutuu antamaansa tarjoukseen, eikä siitä enää neuvotella jälkikäteen. Tämän vuoksi on tärkeää, että oma tarjous hinnoitellaan kerralla oikein.

– Jos sopimusosapuoli edellyttää raportointia tietyin väliajoin, niin silloin on myös raportoitava. Siitä mitä yrittäjä lupaa tarjouksessaan, on pidettävä pilkuntarkasti kiinni.

Talala vieraili torstaina Vaalan kunnan järjestämille yrittäjien aamukahveilla kertomassa julkisten hankintojen perusteista vaalalaisille yrittäjille. Järjestyksessä ensimmäisten aamukahvien aihe kokosi Kellolammen Leipomo & Kahvilaan kymmenkunta aiheesta kiinnostunutta vaalalaisyrittäjää.

Lue lisää 19.1.2016 Tervareitistä.

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset