Tänä vuonna seitsemättä kertaa Lamminahon leivontapäiville osallistuneen Mikko Heinosen vastuulla oli leipien ja leivonnaisten paistaminen. Tänä vuonna seitsemättä kertaa Lamminahon leivontapäiville osallistuneen Mikko Heinosen vastuulla oli leipien ja leivonnaisten paistaminen.

Lamminaho täyttyi leivän tuoksusta

Sauli Kallio

Lamminahon talo täyttyi viikonloppuna vastaleivotun leivän tuoksusta, kun alun toistakymmentä innokasta leipojaa kokoontui talon pirttiin perinteisille leivontapäiville. Kahden päivän aikana suuressa 44 leivän uunissa paistui kymmenittäin suuria ja pieniä leipiä sekä karjalanpiirakoita, pullaa ja kakkuja.

Tänä vuonna kolmatta kesää Lamminahon emäntänä työskentelevä Tarja Karjalainen aloitti leivontapäivien valmistelut yhdessä talon toisen emännän Päivi Torvisen kanssa jo pari kolme viikkoa sitten.

– Valmistelut alkoivat leipojien hommaamisella ja viimeinen viikko on kulunut uunia lämmittäessä ja tarvikkeita hankkiessa. Näiden kahden päivän aikana saamme tuhotuksi noin 130 kiloa paikallisen Kinnusen Myllyn jauhoja, Karjalainen kertoo.

Talon pirtin suuren uunin lämmitys on pitkäjänteistä puuhaa, sillä pitkään lämmittämättä ollutta uunia ei saa kuumentaa liian nopeasti.

– Olemme lämmittäneet nyt viikon ajan vähän päivässä ja pikkuhiljaa lisänneet lämmitystä. Perjantaina laitoin tulet uuniin viideltä aamulla ja puuta paloi ennen leivonnan aloittamista kolme pesällistä.

Karjalainen laskee, että puuta palaa viikon mittaan kaikkiaan 10–12 pesällistä. Tämä tarkoittaa kolmesta neljään maitokärryllistä kuivaa koivuhalkoa.

Lue lisää tiistain 22.8.2017 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset