Vaalalainen Riitta Korhonen kävi äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä. Vaalalainen Riitta Korhonen kävi äänestämässä varsinaisena vaalipäivänä.

Moni halusi äänestää voittajaa Vaalassakin

Marianne Ollikainen

– Kyllä minun täytyy myöntää, että olin hämmästynyt vaalituloksesta, puuskahtaa Vaalan keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtaja Miia Paakkari.

Niinistön voittoa toki osattiin odottaa, mutta silti hämmästyttävän moni keskustalaisittain ajattelevista kuntalaisista päätyi hänen taakseen.

Keskusta on pitkään ollut Vaalassa suurin puolue, joka on kuntavaaleissa kerännyt noin tuhatkunta ääntä. Nyt Vanhanen ja Väyrynen saivat yhteensä vajaa 500 ääntä. Kokoomuksella, jonka riveistä Niinistö ensi kerran kuusi vuotta sitten nousi presidentiksi, ei ole Vaalassa lainkaan kunnanvaltuutettuja.

Paakkari arvelee Niinistön historiallisen äänimäärän johtuvan osittain myös siitä, että hän lähti vaaleihin ilman puoluetta kansanliikkeen ehdokkaana. Moni äänestäjä halusi hänen jatkavan, koska hänen linjansa presidenttinä tiedetään.

– Meillä on seuraavassa puoluekokouksessamme kesäkuussa Sotkamossa syvällisen pohdinnan paikka. Kokoomus näyttää jyräävän jo täällä Pohjois-Suomessakin. Lisäksi useissa puolueissa on menossa nuorennusleikkaus ja uusia sukupolvia tulee päättäjiksi, Paakkari pohtii.

Perussuomalaisten Kalle Moilanen on iloinen puolueen ehdokkaan Laura Huhtasaaren valtakunnallisesta menestyksestä.

Vaikka Huhtasaari jäikin Vaalassa viidennelle sijalle, arvelee Moilanen paikallisten perussuomalaisten antaneen hänelle äänensä.

– Meillä on rivit suorassa eikä mielestäni Niinistölle mennyt montakaan ääntä.

Vasemmiston puheenjohtaja Osmo Mustonen oli pettynyt puolueen ehdokkaan Merja Kyllösen saamaan äänimäärään. Kyllösen äänimäärä jäi valtakunnallisesti vajaaseen 90 000 ääneen, kun EU-vaaleissakin äänisaalis oli lähes 60 000 ääntä.

– Näyttää siltä, että suomalaiset haluavatt äänestää ennakkoon voittajiksi arveltuja.

– Toisaalta nämä vaalit ovat aina monimutkaisia kuvioita, ja moni saattoi äänestää Niinistöä vain sen vuoksi, ettei tarvitsisi tuhlata toisen kierroksen järjestämiseen, pohtii Mustonen.

Hän arvelee Kyllösen kuitenkin saaneen meriittiä tulevia vaaleja varten, sillä poliitikoille tekee aina hyvää jalkautua kansan pariin.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset