Montan työmaalle tulee talven mittainen tauko

Arto Nenonen
Montan voimalaitoksen kalojen kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen rakennustyöt ovat viivästyneet siinä määrin, että työt on päätetty keskeyttää talven ajaksi.

Kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen rakentaminen alkoi toukokuussa ja alustavan aikataulun mukaan sen piti olla valmis vuoden loppuun mennessä. Rakennustyöt ovat kuitenkin noin kolme kuukautta aikataulusta jäljessä.
Syynä rakennustöiden viivästymiselle ovat olleet Montan voimalaitoksen alakanavan maaperästä löytyneet odottamattomat paksut ja hyvin raudoitetut betonilaatat sekä erittäin kova maa-aines. Näiden poistamiseksi työmenetelmiä on jouduttu muuttamaan ja työmaalla on jouduttu tekemään muun muassa räjäytystöitä.

Talvi painaa vääjäämättä päälle. Tuleva pakkaskausi aiheuttaisi niin vakavia haasteita kiinniotto- ja ylisiirtolaitteen rakennustöille, että hanke päätettiin keskeyttää talven ajaksi. Rakennustöitä kuitenkin jatketaan syksyn aikana aina lokakuun loppuun asti. Töitä jatketaan taas ensi keväänä huhtikuun alusta alkaen.

Laite käytössä ensi syksynä
Hankkeen projektipäällikkö Juha Happonen Fortumilta kertoo, että uuden aikataulun mukaan tavoitteena on saada kiinniottolaite valmiiksi kevään aikana. Laitteen koekäyttö saataisiin tehtyä kesäkuun 2017 loppuun mennessä.

– Näillä näkymin ensimmäinen varsinainen kalojen kiinniotto ja ylisiirto tapahtuvat alkuperäisen aikataulun mukaisesti ensi vuoden elo-syyskuussa, Juha Happonen toteaa.

Montan kalojen kiinniotto- ja ylisiirtolaite on yksi hallituksen kärkihankkeiden pilottihankkeista. Toiveena on, että kalojen kiinniotto- ja ylisiirtolaite yhdessä Montan kalanviljelylaitoksen kanssa tekevät Montan alueesta erinomaisen rakennettujen jokien vaelluskalakantojen hoidon tutkimiseen ja Oulujoen vaelluskalakantojen kehittämiseen. Laitteen käytöstä kertyvää tietoa voidaan käyttää muiden rakennettujen vesistöjen vaelluskalahankkeiden suunnittelussa.

Fortum vastaa laitteen rakentamisesta ja rahoittaa hankkeesta lähes 75 prosentin osuuden. Alueen kunnat ja valtio vastaavat loppuosuudesta. Hankkeen kustannusarvio on runsaat kaksi miljoonaa euroa.

Lisäystä nykyisiin emokalaparviin
Montan vesivoimalaitoksen yhteyteen rakennettava laite vastaa kalatien alaosaa, ja siitä voidaan ottaa kiinni sen sisään uivia lisääntymiskokoisia lohikaloja. Oulujoen vähäistä lohikantaa halutaan tällä tavoin siirtää kalankuljetusautolla mahdollisimman vähin tappioin lisääntymään Montan yläpuolisille jokialueille.

Utos- ja Kutujokeen on ELY-keskusten, Fortumin ja paikallisten kuntien yhteistyöhankkeena kunnostettu lohille sopivia lisääntymisalueita.

Ylisiirtojen avulla pyritään vahvistamaan Oulujokeen leimautunutta lohikalakantaa. Kotijokeensa leimautuneilla kalanpoikasilla on riittävä nousuhalukkuus merelliseltä syönnösvaellukselta takaisin jokialueen yläjuoksulla sijaitseville lisääntymisalueille.

Kiinniotetuista kaloista saadaan myös lisäystä nykyisiin emokalaparviin tai mätitäydennyksiä Montan kalanviljelylaitoksen käyttöön. Luonnonkaloista saatava lisäys monipuolistaa istutuskalojen geneettistä perimää ja istutuksista saadaan siten entistä tuottoisampia. Kaloja voidaan mahdollisesti siirtää myös kalastettavaksi, koska Oulujoen vesistössä on luonnonmukaista elinkiertoa tukevia lisääntymisalueita vain vähän.

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset