– Oulu

Paluu tuttuihin maastoihin herättää muistot

Arto Nenonen

Elettiin vuotta 1941. Muhoslainen Toivo Kinnunen, 18-vuotias nuori mies, oli töissä Leppiniemen voimalaitostyömaalla, kun hän sai kutsun työkomppaniaan.

Komennuspaikka sijaitsi siellä, missä talvisodan yhdeksi ratkaisutaisteluksi noussut kahakka käytiin, Suomussalmen Raatteella.

– Meidän komennettiin tekemään Raatteentietä. Se olikin melkoisen kehnossa kunnossa. Paljon huonompi kuin nyt, Toivo Kinnunen sanoo ja osoittaa itään päin lähtevää tietä Raatteen Portin talvisotamuseon pihalla.

Kinnunen osallistui sunnuntaina 11. kesäkuuta Tervareitin Raatteentie-matkaan. Päivän ohjelmaan sisältyi Utajärven Puhallinorkesterin ja Oulun Vaskiveikkojen Sukupolvet kohtaavat konsertti

Suomussalmen liikuntahallissa sekä vierailu Raatteen Porttiin ja Raatteentielle.

Noin 18 kilometrin mittainen Raatteentie on nykyisin museotie, jonka varrella on useita muistomerkkejä kunnioittamassa molempien osapuolten vainajia ja sotilaita.

– Härkävaunulla meidät tuotiin Hyrynsalmelle. Sieltä siirryttiin sitten tänne Raatteentielle, 93-vuotias Kinnunen muistelee.

Työkomennusporukka eteni kohti itää laittaen paikkoja kuntoon. Kylistä tulivat tutuiksi mm. Vasovaara ja Latvajärvi.

– Komennuksemme kesti useita viikkoja. Joskus syksyllä komennus loppui ja pääsin palaamaan takaisin Muhokselle.

Armeija muistutti olemassaolostaan jo seuraavan vuoden tammikuussa, kun Kinnunen joutui kutsuntoihin. Palveluspaikaksi määrättiin Koria, kuten niin monille muhoslaisille miehille.

Jatkosotaan osallistunut Kinnunen selvisi maanpuolustusurakastaan lopulta vähin fyysisin vaurioin.

– Silmä meinasi mennä mutta vain mennä. Se saatiin kuntoon.

Lapin sota häneltä jäi sotimatta, kun pioneerit komennettiin purkamaan miinoituksia Suomen ja Neuvostoliiton lopetettua vihollisuudet.

Lue lisää Tervareitin lukijamatkasta tiistain 13.6.2017 lehdestä.

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu