Utajärven kunnanvaltuuuston puheenjohtaja Kai Savolainen jännittää utajärvisten palvelujen säilymisen puolesta sote- ja maakuntauudistuksen myllerryksessä. Utajärven kunnanvaltuuuston puheenjohtaja Kai Savolainen jännittää utajärvisten palvelujen säilymisen puolesta sote- ja maakuntauudistuksen myllerryksessä.

Palveluseteli saatava käyttöön Oulunkaarellakin

Jari Riekki

Vuosi 2018 lienee Utajärven kunnassa melko rauhallista aikaa, mutta muutoksen tuulet puhaltavat ennakoiden kenties myrskyisiäkin aikoja, jonka jälkeen Utajärvi näyttää varmasti erilaiselta.

Suurin odotettavissa oleva uudistus on soteuudistus, jonka myötä sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät kunnilta maakuntien järjestettäviksi.

Utajärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Kai Savolainen muistuttaa, että utajärvisten sote-palvelut on jo ulkoistettu kunnalta Oulunkaaren kuntayhtymälle, joka hoitaa palveluja jo yhdeksättä vuotta.

Siitä huolimatta maakuntasotesoppa laittaa kuntapäättäjänkin jännäämään mitä palveluja kotikuntaan lopulta jääkään.

Missä ikäihmisten palveluasuminen järjestyy? Säilyykö vuodeosasto kunnassa? Entä terveyskeskus?

Palveluasumisessa Utajärvellä on siitä hankala tilanne, että monet ryhmäkodit alkavat olla erittäin heikossa kunnossa.

Siksi kunta on tarttunut Attendo Oy:n tarjoukseen rakentaa Kirkkotielle palveluasuntoja 41 ikäihmiselle tai muille asumispalveluja tarvitseville.

Suuri huolenaihe on oman vuodeosaston kohtalo. Pohjois-Pohjanmaan maakunnallista sote-suunnitelmassa on Oulujokivarteen kaavailtu vuodeosastoa ainoastaan Muhokselle.

Vaala protestoi omassa lausunnossaan esitystä vastaan, mutta Utajärvi oli yllättäen hiljaa.Savolainen myöntää, että Vaala oli paremmin hereillä asian suhteen.

Kyllä Utajärvikin haluaa vuodeosastonsa säilyttää, mutta ongelma on se, että Suvituulen kiinteistökin alkaa olla teknisen käyttöikänsä päässä.

Siitä voidaan kuitenkin olla varmoja, että kuntatalous tulee tiukkenemaan, sillä valtionosuudet laskevat ja huomattava osa verorahoista siirtyy maakunnalle.

Utajärvellä ei ole Savolaisen mukaan paniikkia, mutta rönsyilyyn ei ole varaa, vaan kulupuolta on tiukennettava.

Lue lisää perjantain 26.1.2018 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset