Porinapiiri paikkaa hiipunutta kyläilykulttuuria

Arto Nenonen

Laitasaaren rukoushuoneen kahdessa pöydässä käy laskiaistiistaina vilkas keskustelu. Päivän emäntänä toimiva Anna-Mari Silenius huhuilee väkeä kahville.

– Tulkaahan ottamaan, ettei jäähdy, emäntä huolehtii.

Höyryävät mokat ja pullapalaset kannetaan pöytään ja jatketaan juttua. Edellisestä porinapiirin tapaamisesta on kaksi viikkoa, joten asiaa on ehtinyt kertyä.

Porinapiiri on Laitasaaren marttojen ja rukoushuoneen hallituksen kehittelemä kahvi- ja jutteluhetki kyläläisille. Piirissä ei saarnata eikä veisata, vaikka perin hengellisessä ympäristössä ollaankin.

– Seurakuntapiiri on sitten toinen juttu. Se järjestetään niin ikään kahden viikon välein, rukoushuoneen hallituksen puheenjohtaja Silenius sanoo.

Silenius kuuluu myös marttoihin, joten hänellä on porinapiirin synnyssä vahvasti näppinsä mukana.

Kyläilykulttuuri on hiipunut

Ajatus porinapiiristä sai alkunsa, kun sekä martoissa että rukoushuoneen hallituksen kokouksessa havahduttiin siihen tosiseikkaan, että ihmiset eivät enää kyläile toistensa luona.

Perinteisen kyläilykulttuurin henkiinherättäminen tuntui liian suurelta urakalta.

– Ajattelimme sen sijaan kutsua ihmisiä yhteen paikkaan porisemaan ja nauttimaan keskipäivän kahvit, kun meillä on keskellä kylää näin loistava paikkakin, Silenius sanoo.

– Kyläily on todellakin mennyt nykyaikana vaikeaksi, kun pitää etukäteen kysyä lupaa tulla käymään. Tämä piiri on kätevä tapa nähdä tuttuja, Raimo Kaikkonen tuumaa.

Toiminta aloitettiin syksyllä. Piiri ehti kokoontua loppuvuoden aikana neljä kertaa juomaan kahvia ja porisemaan. Laskiaistiistain tapaaminen oli kuluvalle vuodelle kolmas. Kahvi on kuumaa kello 12 ja turinat jatkuvat iltapäiväkahteen. Kahvista ja pullasta ei peritä maksua, mutta useimmat haluavat maksaa kahvikassaan lantin pari.

Lue lisää Tervareitistä 12.2.2016

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset