Professori teki kotikylästään kirjan

Arto Nenonen
Kylmälänkylästä lähtöisin oleva Aarne Oikarinen on saanut toteutettua pitkäaikaisen haaveensa kirjoittaa kirja äitinsä ja isänsä elämästä.

Liki nelisataasivuisesta Isän ja äidin tarina – Petsamosta Kylmälänkylään -omakustanneteoksesta tuli muutakin kuin avioparin elämän kuvaus. Kirjaa voi lukea myös sisarusparven tarinana tai kuvauksena Kylmälänkylän elämästä sodan jälkeen.

Kirjan sivuilla kylä elää ja hengittää omaan tapaansa. Monenlaista asukkia on Kylmälänkylässä ollut ja monenlaista on tapahtunut. Oikarinen nostaa esiin persoonallisuuksia ja tarinoita, jotka tempaavat lukijan mukaansa.

Aarne Oikarinen kertoo, että hän halusi kirjoittaa kuulemansa ja paperille muistiin laittamansa kirjan sivuille.

– Mietin aloittaessani, kirjoitanko kaiken, sillä en halunnut karsia mitään pois, Oikarinen sanoo.

Päätöstä piti vatvoa kotvasen verran. Sitten Oikarinen teki päätöksen: jos kirjoittaa omasta perheestään ja suvustaan rehellisesti, miksei niin tekisi muistakin?

– Näin toimin, mutta kyllä kyläläisten kohdalla on ollut pieni sordiino päällä, Oikarinen naurahtaa.

Kyläläiset olivat suurena apuna
Kirjan valmistuminen on ollut kaikkinensa pitkä, vuosikymmeniä kestävä prosessi. Historiasta kiinnostunut Oikarinen on kerännyt aineistoa muistikirjoihinsa ainakin 40 vuoden ajan.

Järjestelmällisenä ihmisenä hän on myös pitänyt arkistonsa tallessa, vaikka elämä on kuljettanut Kylmälänkylän perukoilta olevaa poikaa valtameren taaksekin. Pääosan työurastaan lääketieteen ja kirurgian tohtori toimi professorina ja ylilääkärinä Oulun yliopistossa ja yliopistollisessa sairaalassa.

Varsinainen päätös kirjan kirjoittamisesta syntyi 2012, kun Oikarinen jäi eläkkeelle.

– Materiaalia oli yllin kyllin, mutta vasta 2015 sain intoa alkaa työstää kirjaa. Kun päätös oli tehty, tulosta alkoi syntyä. Olen aina ollut sisukas kaveri, Oikarinen sanoo.

Oman tiedonkeruun ohella korvaamatonta apua hän on saanut kyläläisiltä, joista jotkut paljastuvat kirjan sivuilla varsinaisiksi tietotoimistoiksi ja muisti-ihmeiksi.

– Kyläläisistä on lukematon määrä juttuja. Osa niistä on tietysti väritettyjä, mutta monissa taustalla on kuitenkin tositapahtuma.

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset