Huovilan koulun salissa karatea harjoittelee aktiivisesti kymmenkunta 10-45-vuotiasta lajin harrastajaa Sami Orajärven johdolla. Huovilan koulun salissa karatea harjoittelee aktiivisesti kymmenkunta 10-45-vuotiasta lajin harrastajaa Sami Orajärven johdolla.

Shorin Ryu -karate karaisee kehoa ja mieltä

Jari Riekki

– Otakai ni rei! Gamaete! Oss!

Muhoksella sijaitsevan Huovilan koulun liikuntasalista kuuluu aina tiistai- ja torstai-iltaisin tiukkoja vieraskielisiä komentoja.

Jalkaterä tömähtää lattiaan, käsivarsi piirtää teräviä, mutta sulavia liikkeitä ilmaan ja välillä mäjähtävät rystyset pehmustettuun maalihanskaan.

Kyseessä ovat Oulun Shorin-Ryu Karate-Do:n harjoitukset, joissa Sami Orajärvi koulii lajin harrastajista kurinalaisen treenauksen kautta entistä taitavampia karaten osaajia.

Orajärven oppilaat ovat 10-45-vuoden ikäisiä. Periaatteessa laji sopii kenelle tahansa, mutta alaikärajana on yleensä pidetty kymmentä vuotta, sillä harjoittelu vaatii riittävää kykyä keskittyä opetukseen.

– Moni käy kokeilemassa lajia ja innostuu, mutta kun uuden oppiminen käy aina vain työläämmäksi, into laantuu, Orajärvi toteaa.

Karate on laji, joka karaisee sekä kehoa että mieltä. Harjoituksissa treenataan liikkeiden lisäksi, voimaa, nopeutta ja notkeutta. Karatessa harjoitellaan myös murskaustekniikoita.

Harjoitellessa keskittymiskyky paranee ja mieli rauhoittuu. Edistyminen testataan vyökokeissa. Orajärvi harjoittelee itse kuusi kertaa viikossa, joista puolet karatea. Hänellä on neljännen danin musta vyö.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset