– Oulu

Terttu Jurvakaisen teokset elävöittävät terveyskeskussairaalan seiniä Terttu Jurvakaisen teokset elävöittävät terveyskeskussairaalan seiniä, nyt konservoituina.

Terttu Jurvakaisen teokset palasivat takaisin Muhoksen tk-sairaalaan

Soveltava taide ja taiteen hyvinvointivaikutukset ovat olleet viime aikoina esillä mediassa.

Muhoksen terveyskeskussairaalan seinille taide löysi kuitenkin jo 1990-luvun alussa. Liki neljännesvuosisadan aikana taide seinillä on ehkä joillekin sairaalan kävijöille tullut itsestäänselvyydeksi.

Kaikki lähti aikanaan siitä, että Muhoksen kunta päätti hankkia Terttu Jurvakaiselta teoksen tai kaksi Muhoksen terveyskeskussairaalaan vuonna 1993.

Taiteilijan tutustuttua tiloihin hän ihastui rakennuksen arkkitehtuuriin, johon hänen mm. konstruktiiviset maalauksensa sopisivat erinoimaisesti. Tämä johti siihen, että taiteilija lahjoitti 29 teosta terveyskeskussairaalan seinille.

Nyt teokset ovat olleet kunnostettavina Taide ja Kehys Pekkala Oy:ssä ja ne ovat saaneet uudet kehykset. Joitain teoksia taiteilija on konservoinut myös itse.

Vuonna 1993 lahjoitettujen teosten arvoa on haasteellista arvioida. Terttu Jurvakainen on tyytyväinen, että teokset ovat esillä tuoden potilaille ja hoitohenkilökunnalle iloa ja toivoa. Taide luo viihtyvyyttä ja edistää fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Varsinkin Terttu Jurvakaisen suurikokoiset 80-luvun minimalistiset teokset antavat valkoisille seinille luonnetta ja täydellistävät rakennuksen arkkitehtuuria.

Muhoksen kunnalla on reilu 100 taiteilijoilta hankittua tai taiteilijoiden lahjoittamia teoksia omassa kokoelmassaan. Viimeisimpänä hankintana Muhoksen kunta hankki I.K. Inhan valokuvateoksen ja Vesa Rannan valokuvateoksen vuonna 2017.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset