– Oulu

Pohjois-Pohjanmaan liikunnan aluejohtaja Esko Hassinen kertoi millainen on tulevaisuuden liikuntakunta. Pohjois-Pohjanmaan liikunnan aluejohtaja Esko Hassinen kertoi millainen on tulevaisuuden liikuntakunta.

Utajärvestä halutaan ”pöhinäpesä”

Jari Riekki

Utajärvellä Roomari-salissa pidettiin viime viikon keskiviikkoiltana yhdistystapaaminen, johon osallistui 35 innokasta osallistujaa kunnasta eri yhdistyksistä.

Tilaisuuden avaukseksi puhunut kunnanjohtaja Anne Sormunen visioi, että hän haluaa yhdessä yhdistysten ja kuntalaisten kanssa brändätä Utajärvestä onnellisten ihmisten kunnan.

Kunnan visiossakin sanotaan, että ”Utajärvi luo edellytyksiä onnelliselle elämälle”.

– Sitä varten pitää meidän johtamisemme muuttua, jotta saamme Utajärvestä kunnon ”pöhinäpesän”, eräänlaisen paratiisisaaren tai mummolakunnan, Sormunen tsemppasi kuulijoita.

Yhdistykset mukaan suunnitteluun

Pohjois-Pohjanmaan Liikunnan aluejohtaja Esko Hassinen kertoi oivan esimerkin siitä, miksi kuntien kannattaa ottaa yhdistykset mukaan esimerkiksi investointien suunnitteluun.

Kunnat ovat Oulun seudulla tehneet hyviä suoristuspaikkoja mutta pahimmassa tapauksessa on huomattu, että seinät tulevat liikuntalajien kannalta vastaan pari metriä liian aikaisin.

Tämä vain siksi, ettei ole kunnolla kuunneltu lajien harrastajia.

Tulevaisuuden liikuntakunnassa on Hassisen mukaan muutenkin huomioitu liikuntamahdollisuudet. Tällaisessa kunnassa on jokin lautakunta, joka vastaa liikuntapalveluista.

– Tulevaisuuden liikuntakunnassa on saatavilla liikuntaneuvontaa. Tahtoo vain olla niin, että vanhan liikuntasihteerin jäädessä eläkkeelle, ei palkatakaan uutta tilalle, vaan tehtävät annetaan jonkin toisen viranhaltijan hoidettavaksi, Hassinen harmittelee.

Hassisen mielestä Utajärvellä näyttää asiat olevan liikuntapalvelujen suhteen oikein hyvin.

Kunnan kannattaisikin tavoitella 26.1. Pohjois-Pohjanmaan urheilugaalassa jaettavaa unelmien liikuntakunta -palkintoa, joka jaetaan innovatiiviselle, aktiiviselle ja liikuntamyönteiselle kunnalle.

Ihimiset.fi auttaa järjestöjä

Yhdistystapaamisessa puhunut Pohjois-Pohjanmaan järjestörakennehankkeessa järjestöagenttina työskentelevä Anni Rekilä kertoi hankkeensa tavoitteista.

Järjestörakennehankkeessa on tavoitteena nostaa erilaisten järjestöjen roolia kunnissa näkyvämmäksi esimerkiksi niin, että kunta kutsuu järjestöjä säännöllisesti tapaamisiin.

Rekilän mukaan järjestötoiminta on saatava näkyville kunnan strategiaan ja toimintasuunnitelmiin.

Järjestöjen tilojen käytöstä ja avustusten jakamisesta sovitaan yhdessä kunnan kanssa.

Hyvässä kunnassa järjestötoiminta on kiinteä osa kunnan palveluja esimerkiksi päiväkodissa pidettävän perhekahvilan kautta.

Parhaimmassa tapauksessa järjestötoiminnalla aikaan saatu taloudellinen hyöty voidaan osoittaa numeroin.

Rekilä suositteli utajärveläisille tutustumista Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistyksen ylläpitämään www.ihimiset.fi -sivustoon, jossa vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneet voivat etsiä itselleen sopivaa järjestöä.

Sivustolle kootaan tietoa järjestöjen ja ihmisten mahdollisuuksista vaikuttaa kuntansa asioihin.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset