– Oulu

Jarkko Niiranen ja Mauno Karjalainen uskovat vahvasti Jarkko Niiranen ja Mauno Karjalainen uskovat vahvasti, että lukion ei tarvitse olla iso tarjotakseen opiskelijoilleen laadukasta opetusta.

Vaalassa ollaan pieniä mutta ei vaatimattomia

Marianne Ollikainen

Vaalan lukiossa ei surra lukion pienuutta eikä siellä ole käynnistetty aggressiivista oppilaiden kosiskelua sen kummemmin omasta kuin naapurikunnistakaan. Tosin Kestilästä ja Otanmäestä toivotaan lisää oppilaita ja sinne on tehty kuntien luvalla esittelymatkojakin.

– Olemme laskeneet, että lukio pärjää pienenäkin erittäin hyvin tässä perusopetuksen kyljessä. Meillä on yläkoulun kanssa paljon yhteisiä opettajia. Mielestämme on jopa etu, että esimerkiksi sama kieltenopettaja voi seurata oppilaan kehitystä alaluokilta aina lukion viimeisille luokille asti, selvittää sivistystoimenjohtaja, koulukeskuksen rehtori Jarkko Niiranen.

Lukiolaisen asumista tuetaan

Lukion apulaisrehtori Mauno Karjalainen painottaa, että oppilaitoksessa korostetaan henkilökunnan ammattitaitoa ja mennään tieto-taito edellä.

Samalla on kuitenkin täytynyt todeta, että muutakin pitää oppilaille tarjota, kuten esimerkiksi opiskeluvälineitä. Lukio-opiskelijat saavat Vaalassa käyttöönsä maksuttomasti tietokoneet ja oppikirjat kirjalainaamon kautta sekä ilmaiset koulumatkat.

– Kirjalainaamon idea on kierrättää oppimateriaalia mahdollisimman paljon. Oppilas saa tarvitsemansa kirjan ja samalla teemme ekotekoja. Kirjalainaamo koskee nyt kaikkia lukiolaisia kolmosluokalle asti, kertoo Niiranen.

Uutta Vaalassa on asumisen tukeminen kuntakeskuksessa pitkän koulumatkan takaa tuleville oppilaille. Käytännössä oppilas saa kunnan vuokra-asunnon sähkö- ja vesimaksuja vastaan.

– Vaalassa on viisaita päättäjiä, sillä asumisen tukeminen tarkoittaa samalla myös lukion tukemista.

– Kunta on nähnyt lukion niin tärkeäksi koulutuspalveluksi, että sen säilymistä halutaan tukea kaikin mahdollisin keinoin.

Käytännössä asumisen tukeminen on harkinnanvaraista ja tarkoitettu kaukana kuntakeskuksesta asuville.

Harva lähtee erikoislukioihin

Vaalan lukio on vahva yleislukio. Se on riittänyt useimmille, ja erikoislukioihin Vaalasta lähtee vain harva nuori.

Niiranen muistuttaa, että Vaalan lukiolla on kiinteät suhteet Kainuun musiikkiopistolle ja Oulujärven kansalaisopistolle, joten lukiossa voidaan järjestää sujuvasti taito- ja taideaineiden lisäopintoja.

– Meidän vahvuus on se, että opiskelijan puolesta tehdään kaikki mahdollinen paitsi itse opiskelu. Täällä saatellaan oppilas kädestä pitäen opintielle ja oppilas saa itse päättää etenemisvauhdin.

Niiranen ja Karjalainen ovat erityisen ylpeitä koulun toimeliaasta opiskelijakunnasta ja opiskelijahuollosta. Opiskelijaa on ongelmien edessä auttamassa asiantuntijaverkosto, johon kuuluvat koulukuraattori, psykologi ja kouluterveydenhoitaja.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset