Vanhustenviikolla kehotettiin varautumaan tulevaan

Sauli Kallio

Muhoksella valtakunnallinen vanhustenviikko huipentui torstaina Koivu ja Tähti -kulttuurikeskuksessa järjestettyyn pääjuhlaan. Ohjelmassa oli musiikin ja yhteislaulun lisäksi puheita ja luento vanhuuteen varautumisesta.

Muistiasiantuntija Maarit Lampela asiantuntijakeskus Muistiluotsista kertoi luennossaan vanhuuteen varautumisesta. Itsemääräämisoikeus on yksi tärkeimmistä ihmisen perusoikeuksista ja jokaisen toimintakykyisen ihmisen on oikeus itse päättää itseään koskevista asioista.

– Tulevaan varautuminen tarkoittaa järjestelyjä, joiden avulla henkilö itse määrittelee etukäteen sen, miten hänen asioitaan ja omaisuuttaan hoidetaan tulevaisuudessa jos hän ei esimerkiksi sairauden takia itse enää kykene hoitamaan niitä, Lampela sanoi.

Lampela korosti, että tulevaan kannattaa varautua riittävän terveenä ja ajoissa. Epävarmoissa tapauksissa sairastuneen kannattaa keskustella hoitavan lääkärin kanssa ja pyytää tarvittaessa lääkärintodistus terveydentilastaan. Diagnoosin saaminen on käytännössä merkki siitä, että tulevaisuuteen varautuminen kannattaisi aloittaa viimeistään silloin.

Lue lisää Tervareitistä tiistaina 13.10.2015.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Pikapalat