Neljä vuotta sitten sai Oulun vaalipiirissä äänestäjä valita 165 ehdokkaasta. Nyt ehdokkaita on parikymmentä enemmän. Arkistokuva. Neljä vuotta sitten sai Oulun vaalipiirissä äänestäjä valita 165 ehdokkaasta. Nyt ehdokkaita on parikymmentä enemmän. Arkistokuva.

184 ehdokasta Oulun vaalipiiristä

Jari Riekki

Huhtikuun alkupuoliskolla pidettävien eduskuntavaalien ehdokasasettelu päättyi viime viikon tiistaina ja ehdokaslistat vahvistetaan vaalipiirien vaalipiirilautakunnissa tämän viikon torstaina.

Oulun vaalipiirin, joka muodostuu Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnista, vaalipiirilautakunnalle jätettiin määräaikaan mennessä 184 ehdokkaan tiedot yhteensä 18 puolueen tai valitsijayhdistyksen listalla.

Edellisissä eduskuntavaaleissa vuonna 2015 asettui Oulun vaalipiirissä ehdolle 165 ehdokasta.

Eduskuntavaaliehdokkaiden määrä on noussut tasaisen varmasti koko kuluneen 2000-luvun ajan.

Vuosituhannen ensimmäisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2003 oli ehdokkaita Oulun vaalipiirissä tarjolla lähes neljäkymmentä vähemmän kuin tämän kevään vaaleissa.

Ehdokkaista miehiä on 106 ja naisia 78.

Seitsemän

Eduskuntavaaleissa voi kukin puolue asettaa niin monta ehdokasta kuin vaalipiiristä valitaan kansanedustajia. Oulun vaalipiirissä voi siten listalla olla 18 nimeä.

Täyden listan sai koottua seitsemän puoluetta: Keskusta, Kokoomus (vaaliliitossa RKP:n kanssa), SDP, Vasemmistoliitto, Vihreät, Perussuomalaiset ja Kristillisdemokraatit.

Seuraavaksi eniten ehdokkaita keräsi konkaripoliitikko Paavo Väyrysen tunnetuksi tekemä Seitsemän Tähden Liike.

Perussuomalaisista kaksi vuotta sitten erkaantunut Sininen Tulevaisuus sai koolle yhdeksän ehdokasta, joiden joukossa muhoslainen istuva kansanedustaja Pirkko Mattila.

Liike Nyt ja Kansalaispuolue saivat listoilleen seitsemän ehdokasta, Piraattipuolue viisi ja Suomen Kommunistinen puolue kolme. Kahden ehdokkaan listalla vaaleihin lähtevät Feministinen puolue, Itsenäisyyspuolue, Liberaalipuolue, Suomen Kansa Ensin ja Aito Suomalainen Yhteislista. Yhden ehdokkaan listan vaaleihin asettavat Valitsijayhdistys Kuotesaho Markus ja Suomen Kommunistinen Työväenpuolue.

Oulujokivarresta kuusi ehdokasta

Sinisen Tulevaisuuden Pirkko Mattilan lisäksi Oulujokilaakson kunnista pyrkii eduskuntaan Muhokselta Vasemmistoliiton Veli Paasimaa ja Perussuomalaisten Ville Rauhio.

Utajärveltä vaaleissa ehdolle asettuvat Perussuomalaisissa Riikka Juntunen ja Vasemmistoliiton listalla Carina Läntinen.

Ainoa vaalalainen ehdokas on Liike Nytin Ville Nissi.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys toimitetaan reilun kolmen viikon päästä 3. – 9. huhtikuuta.

Ratkaiseva varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset