Pentti Räisänen ja Toivo Pirilä ovat ahkeria pärekaton rakentajia Pentti Räisänen ja Toivo Pirilä ovat ahkeria pärekaton rakentajia, jotka mielellään opettaisivat taidon myös nuoremmille sukupolville.

Ahmaksella komeilee monta uutta pärekattoa

Marianne Ollikainen

Ahmaksen kalevalaisessa perinnekylässä alkoi jo ennen juhannusta kuulua vasaran pauke. Pauketta on jatkunut jo viidettä viikkoa, ja vihdoin tällä viikolla iso urakka pärekattojen uusimiseksi alkaa olla voiton puolella.

Ahmaksen kyläseuran puheenjohtaja Mika Kumpulainen esittelee ylpeänä kyläseuran harvalukuisen mutta ahkeran talkooväen aikaan saannosta.

Kyläseura sai Leader-rahoituksen turvin tilattua perinnekylän rakennuksille uudet kattotarpeet. Pärettä tilattiin yhteensä 340 neliömetrin tarpeisiin. 42 senttiä pitkää ja 14 senttiä leveää pärettä ladotaan katolle kolmeen kerrokseen, joten mäntypäreen menekki on iso.

– Tämä projekti on kestänyt oikeastaan puolitoista vuotta, sillä suunnitelma piti tehdä ja rahoitusta hakea hyvissä ajoi. Päre pitää työstää sydäntalvella kaadetusta puusta, joten päretoimittaja tarvitsi tiedon tarpeestamme hyvissä ajoin.

Perinnekylä vaatii hoitoa

Kalevalainen perinnekylä on kokoelma rakennuksia, polkuja ja siltoja, jotka kertovat omaa kieltään menneiltä ajoilta. Hietaojan laaksoon koottujen rakennusten kautta vieraille kerrotaan vainovuosien ajasta Ahmaksella, vanhoista elinkeinoista ja entisajan ahmaslaisten poikkeuksellisen suuresta henkisestä perinnöstä. Kylää on rakennettu vähitellen 20 vuotta rakennusten lahjoittajien ja talkoolaisten voimin.

Kumpulainen toteaa yhdessä talkoolaisten kanssa, että perinnekylä vaatii hoitoa. Kun rakennusten katot saadaan pitäviksi, on suunniteltava jo laaksoon vievien portaiden uusimista.

Kymmenkunta rakennusta vaatisi myös sisätiloihin lisää katseltavaa. Rakennusten ulkoseinillä on jo hyvin historiatietoa myös sellaiselle, joka vierailee perinnekylässä omin päin. Perinnekylä on yleensä aina avoinna, mutta opastettuja kierroksia järjestetään vain erikseen tilaamalla.

Kumpulainen huomauttaa, että pienellä kyläseuralla on melko paljon korjauskohteita. Perinnekylän lisäksi kyläseuran on alettava kunnostaa myös kylätalo Katajistoa, jonka ulkoverhous päässyt huonoon kuntoon.

Lue koko juttu Tervareitistä 20.7.2018.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset