Pentti ja Aune Sallila arvelevat Pentti ja Aune Sallila arvelevat, että ajokortin menetys on monelle ikäihmiselle kipeä asia. Tero Panuma toteaakin, että ajokokeeseen joutuminen tietää monelle maaseudun ikämiehelle lähes varmaa hylkäystä, koska koe tehdään kaupunkiolosuhteissa.

Ajoterveys ja ajokortti kulkevat käsi kädessä

Marianne Ollikainen

Liikenneturvan kouluttaja Tero Panuma kohahduttaa salin täyteistä Eläkeliiton Vaalan yhdistyksen väkeä.

– Tiedättekö, että tietyin edellytyksin nykyisin jo 17-vuotias saa ajokortin eikä hänen terveyttää tutkita vasta kuin 75-vuotiaana. Oma ilmoitus ajokunnosta voi riittää siis näin pitkälle.

Panuma käy läpi useita muitakin viime vuotisen ajokorttiuudistuksen erikoisuuksia. Eniten keskustelua ikäihmisten keskuudessa nostattaakin kuitenkin ajokortin ikäkausiin liittyvät lääkärintarkastukset. Niistä on monilla omia kokemuksia, vaikka moni tunnustaakin siirtyneensä apukuskin paikalle. Syitä ajamisesta luopumiselle on useita.

– Aloin nähdä silloin tällöin ajokaistan kahtena.

– Jos näkee kolmena, niin siitä sitten vain keskikaistaa, naurattaa naapuri.

Samalla kun Panuma kannustaa jokaista itsearvioon ajoterveydestään, hän kertoo omakohtaisen kokemuksen lähipiiristään.

– Olen ylpeä äidistäni, joka osasi itse lopettaa ajamisen. Siinä vaiheessa, kun ajaminen tuntuu ylivoimaiselta, fyysinen kunto on heikentynyt ja ajaminen pelottaa, niin kannattaa osata itse lopettaa autoilu.

Ajoterveyttä voi heikentää muistisairaudet, parkinsonin tauti, sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes, silmäsairaudet sekä tuki- ja liikuntaelinsairaudet.

Useimmat totesivat Vaalassa, että parasta ajotaidon säilyttämistä on ajaa säännöllisesti. Jos kummallakin pariskunnasta on ajokortti, pitäisi kummankin ajotaitoja vaalia yhtä paljon. Varsinkin kaupunkiliikenteeseen sopeutuminen tuottaa vaikeuksia, jos sitä ei harjoittele säännöllisesti.

– Esimerkiksi Oulussa on tapahtunut viime kuukausina paljon muutoksia. Tutut yksisuuntaiset kadut ovat nyt kaksisuuntaisia ja väistämisvelvollisuudet ovat muuttuneet, Panuma huomauttaa.

Hän kannustaa ikäihmisiä ajotaitojen vaalimiseen ja muistuttaa, että parasta ajotaidon vaalimista on oikea asenne liikenteeseen.

Lue koko juttu Tervareitistä 19.9.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset