Alisa Hast selvittää Alisa Hast selvittää, miten Utajärven Älykylästä saadaan energiaomavarainen.

Älykylä luo tulevaisuuden rakentamiskonseptia

Jari Riekki

Yhteisöllisyys, ekologisuus, taloudellisuus ja älykkyys. Siinä ovat ne nurkkakivet, joiden varaan GeoHouse Älykylä on tarkoitus Utajärven Alakylälle rakentaa.

Yhteisöllisyys merkitsee kimpparakentamista, osuuskuntatoimintaa sekä yhteisiä tiloja ja välineitä, eli muodikkaasti sanottuna jakamistaloutta.

Ekologisuus tarkoittaa puurakentamista, uusiutuvia energiamuotoja, kuten maalämpöä, aurinkoenergiaa ja biokaasua.

Taloudellisuus tulee siitä, että Älykylä rakennetaan yhdellä kertaa, jolloin saadaan yhteishankinnoilla ja -rakentamisella synergiasäästöä.

Älykkyys tarkoittaa toisaalta modernia älytekniikkaa, toisaalta sitä että yhteisöllisyys ja yhteishankinnat säästävät kustannuksia ja luontoa.

Älykäs sijainti Alakylässä

Älykästä GeoHousessa on myös sen sijainti lähellä kuntakeskuksen palveluja ja hyviä liikenneyhteyksiä Oulujokilaakson valtaväylien läheisyydessä.

GeoHouse mahdollisuuksien kokeilu -hankkeen projektipäällikkö Alisa Hast kertoo, että hankkeessa on parhaillaan meneillään mukaan lähtevien lapsiperheiden etsiminen, yhteistyökumppaneiden hakeminen ja aluesuunnittelu.

Aluesuunnittelusta vastaa arkkitehtitoimisto Toni Yli-Suvanto Architects Oy, jonka piirustuspöydältä pitäisi touko-kesäkuun vaihteessa syntyä ensimmäiset havainnekuvat siitä miltä GeoHouse Älykylä voisi näyttää.

Älykylän sijainniksi valittiin 10 hehtaarin alue kunnan peltomaata Alakylässä Saunalantien molemmin puolin noin 2,5 kilometrin päässä Utajärven kirkolta.

Hast painottaa, että jos hanke toteutuu, voidaan Utajärvelle rakentaa vielä lisääkin Älykyliä – peruskonsepti on monistettavissa.

Lue koko juttu Tervareitistä 15.3.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset