Ei sellaista keliä etteikö avantoon lähdetä Ei sellaista keliä etteikö avantoon lähdetä, tuumaavat ahkerat avantouimarit.

Avantoon vaikka joka päivä

Marianne Ollikainen

Vaikka tuuli puhaltaa puuskaisena ja vesiräntää sataa vaakatasossa lauhassa talvisäässä, niin Uiton sataman laiturilta kuuluu iloinen äänten sorina. Siellä neljä naista tapaavat toisensa ja sulassa sovussa he ahtautuvat pieneen uimakoppiin vaihtamaan toppavaatteet uimapukuun. On avantouinnin aika.

Ani Aaltonen ja Eila Torvinen ovat porukan konkareita. He ovat uskollisesti käyneet uimassa lähes joka päivä vuodesta 1997 lähtien. Katja Heikkisellä on avantouintia takana 18 vuotta ja Aila Moilasellakin– vuotta.

– Käymme päivittäin ja parhaimpina kaksi kertaa, heittää Katja Heikkinen.

Avantouinti onkin vienyt naiset mukanaan, ja sen tarjoamaa piristysruisketta kaipaa päivittäin.

– Hyvän olon tunne on jälkeenpäin sanoin kuvaamaton, naiset pohtivat.

– Jos ihmisellä on esimerkiksi sydänoireita, niin silloin ei tietenkään kannata aloittaa avantouintia, mutta muuten tämä sopii kaiken ikäisille.

Ani Aaltosella on hyviä vinkkejä sellaiselle, joka haluaa kokeilla ensi kertaa avantouintia.

– Uimapuvun lisäksi ei tarvita muuta kuin sukat ja pipo. Sukat estävät jakojen luistamisen ja tarttumisen laituriin, pipo lämmittää tuulisella säällä. Sitten vain rauhallisesti selkä edellä laiturilta alas ja sulassa vedessä uidaan niin kauan kuin pystytään.

Joku tyytyy pulahtamiseen, suurin osa ui ainakin muutamia vetoja. Laiturin päässä olevan pumppu pitää avantoa auki kovillakin pakkasilla.

– Paljon kiitoksia kunnalle, joka on järjestänyt tämän paikan meille, lähettävät naiset terveisiä.

Samalla he kehottavat varsinkin Sahanrannassa lähietäisyydellä asuvia kyläläisiä tutustumaan harrastukseen. Harrastus on edullista, sillä uimapuvun lisäksi tarvitaan vain uimakopin avain, jonka voi lunastaa kunnanviraston infopisteestä.

– Tänne mahtuisi paljon lisää uusia harrastajia, naiset kannustavat.

Kokeneilla avantouimareilla ei ole pakkasrajaa, vaan itse asiassa he kuluneen talven lauhojen säiden takia jopa odottavat kireämpää pakkassäätä.

– Aloittelijan on tietysti parasta jatkaa kesän jälkeen syksyllä vähitellen pakkasia kohden.

Lue koko juttu Tervareitistä-.2.2020.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset