Vaalan ekopisteellä ei ole muovinkeräystä. Rinki kerää pakkausmuovia vain kunnista Vaalan ekopisteellä ei ole muovinkeräystä. Rinki kerää pakkausmuovia vain kunnista, joissa on yli 4000 asukkaan taajamia.

Ekokymppi tehostaa jätehuollon seurantaa

Marianne Ollikainen

Ekokymppi tehostaa loppuvuoden aikana kiinteistöjen jätehuollon seurantaa.

Seuranta kohdistuu erityisesti lajitteluvelvoitteiden toteutumiseen taloyhtiöissä. Ekokymppi lähestyy kirjeitse niitä taloyhtiöitä, joiden jätehuollossa havaitaan puutteita.

Ekokympin jätehuoltomääräykset astuivat voimaan kesällä 2018, ja osalle velvoitteita annettiin siirtymäaikaa viime vuoden loppuun. Näitä olivat metallin, lasin ja kartongin ja muovipakkausten keräys kiinteistöillä, jäteastioiden merkitseminen tarroilla ja energiajätteen keräyksen päättyminen.

Ekokympin neuvoja-tiedottaja Sari Komulainen opastaa, että jokaisesta yli kolmen huoneiston taloyhtiön jätekatoksesta pitäisi löytyä ainakin kuusi erilaista jäteastiaa: biojäte, muovi, kartonki, paperi, sekajäte, metalli- ja lasijäte.

– Jos taloyhtiöillä on tämän suhteen epäselvyyksiä, meiltä saa edelleen maksutonta jätekatosneuvontaa ja ohjeistusta sekä oikeita tarroja laatikoiden kylkeen, Komulainen kertoo.

Käytännössä Ekokymppi hoitaa Kainuun sekä Vaalan kunnalle lakisääteisesti kuuluvia jätehuollon palveluja ja viranomaistehtäviä. Varsinainen jätehuollon valvonta kuuluu kuntien tehtäviin.

Jäteastiatarroja postitettiin viime vuonna kaikille pienkiinteistöille ja tilausten perusteella taloyhtiöille. Jos uudet tarrat vielä puuttuvat, niitä voi tilata Ekokympiltä.

Myös jätekatokseen kiinnitettäviä lajitteluohjeita voi tilata Ekokympistä. Paperiset tulosteet ovat maksuttomia.

Vaalassa on omakotiasukkaiden käytössä kaksi Rinki-ekopistettä, joissa ei ole kummassakaan erillistä muovinkeräystä. Muovia ei kerätä erikseen myöskään kylille sijoitetuissa aluekeräyspisteissä. Muovia otetaan vastaan vain kunnan lajitteluasemalla kaksi kertaa viikossa Nahkasalmentien varressa.

– Tämän hetkinen käytäntömme on sellainen, että muovinkeräys järjestetään Rinki-pisteissä siinä tapauksessa, että kunnassa on yli 4 000 asukasta. Aikaisemmin rajana oli 10 000 asukasta, mutta siitä olemme tulleet alaspäin, kertoo aluepäällikkö Harri Patana Suomen Pakkauskierräys Rinki Oy:stä.

Hän toteaa, että valmisteilla oleva uusi jätehuoltolaki voi tuoda myös muovinkeräykseen uusia säädöksi. Siihen asti toimitaan kuitenkin entisen mallin mukaisesti.

– Kaikki keräyspisteiin liittyvät toiveet ovat tervetulleita. Toiveet käsitellään kaksi kertaa vuodessa, niin myös toiveet muovinkeräyksen laajentamisesta.

Lue lisää Tervareitistä 3.10.2019.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset