Erja Jormalainen kokee Erja Jormalainen kokee, että Muhoksen Mahiksen työhönvalmentajat tekevät työtään nuorten aikuista parissa koko sydämellään.

Erjan arjen poukkoilu saatiin yhdessä aisoihin

Elina Jyrinki

Muhoslaisen 28-vuotiaan Erja Jormalaisen aikuisuuteen kasvaminen on ollut ajoittain kivisen tien kulkua. Elämässä on ollut paljon iloa ja onnellisuutta, mutta myös paljon haasteita ja epävarmuutta.

– Kun jäin kolmannen kerran pois ammattiopinnoista, koin olevani tuuliajolla. Olin kuullut Mahiksesta ja ajattelin, että samahan tuolla on käydä. Olin melko skeptinen. Ajattelin lähinnä rahaa, yhdeksän euron korvausta, jonka saisin siellä käydessäni, en uskonut että asiat voisi muuttua.

Nuorten Ystävien järjestämän työpajatoiminnan tavoite on auttaa, tukea ja kannustaa elämässä eteenpäin alle 29-vuotiaita työttömiä ja työelämän ulkopuolella olevia nuoria aikuisia. Erja täytti kaikki mahislaisen kriteerit.

– Alussa tulin käymään yksilötapaamisissa aina ideoita pursuten: esittelin vaihtoehtoja, mihin voisin hakea kouluun, Erja muistelee.

Innokkaan, ideoissaan ja elämässään sinne tänne poukkoilevan kuoren alle kätkeytyi kuitenkin toinen, haavoittuvaisempi ja herkempi Erja, jota hän itsekään ei ollut osannut huomioida keskellä oravanpyöräänsä.

– Minä rauhoittelin Erjaa ja sanoin, että olisiko nyt aika pysähtyä. Mietitään yhdessä, miltä hänen elämäntilanteensa näyttää ja millaista polkua lähdettäisiin kulkemaan, sanoo Mahiksen työhönvalmentaja Miia Simontaival.

Erjalla oli siihen asti ollut jatkuva kiire elämässä eteenpäin. Pitää tehdä, pitää mennä, pitää olla, pitää jaksaa.

– Niin Erjan kuin monen muunkin nuoren kohdalla huomaa, että he kokevat valtavia yhteiskunnallisia paineita: pitäisi heti osata, pärjätä ja menestyä, Miia pohtii.

Erja allekirjoittaa sen.

– Minulla oli todella heikko itsetunto, kun tulin Mahikselle. Tunsin itseni täydeksi luuseriksi, loiseksi, mutta se ei näkynyt päällepäin, hän sanoo.

– Se, että sain täällä välitöntä kohtaamista ja kannustusta, tuntui ihanalta.

Nyt hän uskaltaa jo näyttää, kun on huono päivä. Niitä on meillä kaikilla ja saa olla. Aina ei tarvitse jaksaa.

Lue koko juttu Tervareitistä 5.3.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset