Järjestö- ja urheilutoiminta on pakollisella koronatauolla Järjestö- ja urheilutoiminta on pakollisella koronatauolla, joten yleisötapahtumat on peruttu. Arkistokuva Muhoksen Eläkeläisten juhlasta syksyltä 2018.

Harrastustoiminta jäissä pitkälle kevääseen

Marianne Ollikainen

Järjestö- ja yhdistystoiminta ovat näinä viikkoina pysähdyksissä koronaviruksen leviämisen pelossa. Sen lisäksi, että yli 70-vuotiaiden suositellaan pysyvän mahdollisimman paljon kotioloissa, rajoittavat poikkeussäännöt myös yleistä kokoontumisvapautta.

Määräysten mukaan yli 10 hengen kokoontumiset pitää siirtää myöhempiin aikoihin, mutta moni järjestö ja yhdistys on lopettanut kokoontumiset pienemmistäkin kerhotoiminnoista.

Eläkeliiton Vaalan yhdistyksen puheenjohtaja Aune Sallila kertoo, että iso eläkeläisjärjestö on päättänyt valtakunnallisesti, että kaikki toiminta jäädytetään paikallisyhdistyksissä toukokuun loppuun asti.

Moni oli pettymys, kun isot tapahtumat kuten kirkkopyhä peruttiin, samoin kaikki kerhotoiminta ja tuettu lomatoiminta.

– Käsien pesemisestä ja kotikaranteenista keskustellaan toki paljon, mutta eivätköhän ikäihmiset ymmärrä, että tässä on heidän itsensä suojaamisesta kysymys.

Sallila on tyytyväinen kunnan kriisiviestintään mutta pahoittelee sitä, että kaikki viestit eivät ehkä tavoita ikäihmisiä.

– Olemme kurssittaneet väkeämme, joten eiköhän meistä suurin osa osaa liikkua Facebookissa. Ja loput saava tiedon puskaradiosta, Sallila nauraa.

Vaalassa on nopealla aikataululla kehitetty vapaaehtoisten auttajien rinkiä, josta löytyy ikäihmisen kauppakäynteihin apua. Sallila pitää tärkeänä, että palvelu on maksutonta.

Muhoksen Eläkeläiset ovat myös joutuneet perumaan kaikki toimintansa toistaiseksi. Helena Kohtalo-Törmänen pahoittelee, että esimerkiksi tämän viikon vuosikokous on jouduttu perumaan eikä yhdistyksellä ole tällä hetkellä valittuna puheenjohtajaa.

– Meillä on runsaslukuinen, varajäsenineen jopa 15-henkinen johtokunta eikä senkään kokoontumista voi ajatella, koska paikalla on todennäköisesti kuitenkin runsaasti yli 10 henkilöä. Vuosikokoukset ovat jäsenistölle tärkeä asia, mutta näyttää siltä, että sen järjestäminen menee syksyyn.

– Johtokunta on kuitenkin hyväksynyt viime vuoden tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen, joten siltä osin jäsenistö voi olla turvallisin mielin.

Kohtalo-Törmänen tarkentaa, että kokoontumisrajoitus tarkoittaa Muhoksen Eläkeläisissä paitsi kolmen viikkokerhon peruuntumista, niin myös kevätkauden päättäjäisten peruuntumista.

Hän arvelee, että moni on ottanut yleisen ohjeistuksen tosissaan vasta viime päivinä.

– Kunhan ohjeet ovat selvillä, niin tokihan olemme kuuliaisia. Minun ohjeeni on, että ottakaa puhelin käyttöön, soitelkaa ja pitäkää ikäihmisiin yhteyttä joka tapauksessa.

Lue koko juttu 19.3. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset