Heikki Tahkola opastaa kaivurikuskia koskessa seisoen. Ruopattu koski on tavoitteena kunnostaa houkuttelevaksi kalojen kulkea ja kutea. Heikki Tahkola opastaa kaivurikuskia koskessa seisoen. Ruopattu koski on tavoitteena kunnostaa houkuttelevaksi kalojen kulkea ja kutea.

Hellävarainen kevytkunnostus Hautakoskelle

Jari Riekki

Naamanjoen varrella Alakylän Hautakoskella ihasteltiin viime viikon keskiviikkona, kuinka näppärästi ympäripyörivällä kaivurilla saadaan ennallistettua kosken virtaamaa.

Kaivurin 360 astetta pyörivällä kauhalla saadaan asetettua isot kivenjärkäleet juuri halutuille paikoilleen ja levitettyä karkeaa soraa tasaiseksi matoksi. Kaivuri jättää koskessa jyrätessään tuskin ollenkaan telanjälkiä.

ProAgrian kalatalousasiantuntija Heikki Tahkola kulkee koskessa kahluuhousut jalassaan ohjaamassa kepeillä viittoen, mihin kaivurikuskin tulee pudottaa kauhallinen kiviainesta.

Kyseessä oli Voimaa vesistöistä -hankkeen ja Utajärven alakyläläisten koneellisesta virtavesikunnostustapahtumasta, jonka tarkoituksena on parantaa ja monipuolistaa kalojen elinolosuhteita ja jokinäkymää.

– Hautakoski on ruoppauksen jäljiltä kuin syöksylaskurinne, mutta nyt siitä tehdään pujottelurata kaloille, Tahkola vertaa.

Naamanjokea on aikoinaan ruopattu virtaamaan vuolaammin. Nyt veden virtausta halutaan palauttaa koskimaisemmaksi muokkaamalla jokiuomaa erilaisten virranohjaimien ja syvännekuoppien avulla.

Tahkolan mukaan Naamanjoella voisi olla hyvätkin olosuhteet kaloille, sillä joen rantatörmällä oleva puusto varjostaa rantavesiä, mistä kalat tykkäävät.

Naamanjoelle tehtiin viime vuonna kunnostustarveselvitys ja nyt Naamanjokea on aloitettu koski kerrallaan kunnostamaan.

Ennen kosken kunnostukseen ryhtymistä raivasivat kyläläiset talkoilla Perkkiöntien luota kaivinkoneelle kulku-uran. Naamanjoen varsi on erittäin rehevää lehtometsää.

Aikoinaan koskien ruoppauksessa uomasta pois nostetut kivet asetellaan takaisin jokeen sopiviin paikkoihin.

Kunnostusnäytöstä oli keskiviikkona seuraamassa vähän toistakymmentä kyläläistä. Talkoissa mukana ollut Leo Saarenpää toteaa kyläläisten toiveissa olevan, että saataisiin Naamanjoessa kalat kutemaan paremmin, mitä ei tällä hetkellä tapahdu.

Lue lisää torstain 10.9.2020 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset