Yksinyrittäjinä Sirkka Lotvonen ja Sirpa Tenno jakavat yhteisen työtilan. He ovat iloisia toisistaan saamasta ammatillisesta tuesta. Yksinyrittäjinä Sirkka Lotvonen ja Sirpa Tenno jakavat yhteisen työtilan. He ovat iloisia toisistaan saamasta ammatillisesta tuesta.

Hierontapalvelut vilkastumassa koronakevään jälkeen

Marianne Ollikainen

Sirkka Lotvonen ja Sirpa Tenno jakavat yhteisen työtilan Muhoksella Leivonkujalla. Työvuosia yrittäjänä tulee kummallakin täyteen 15 vuotta, jota juhlitaan lauantaina kakkukahvein.

Yrittäjät toteavat, että 15 vuoden aikana byrokratia on lisääntynyt. Hoitopalveluista on velvollisuus laatia viranomaisille useita selvityksiä.

– Nykyisin pitää aluehallintovirastolle laskea lukumääräisesti jopa kaikki vuoden asiakaskontaktit. Mitähän tekevät sillä tiedolla, naiset pohtivat.

Koronalla on ollut selvä vaikutus hierontapalvelujen käyttämiseen.

– Minulla hävisi kalenterista noin puolet asiakkaista, kertoo Sirkka Lotvonen koronakevään alkamisesta maaliskuussa.

– Minulla kalenteri tyhjeni kokonaan, muistelee Sirpa Tenno.

Sirkka Lotvonen haki ja sain kunnan kautta yksinyrittäjän koronatukea.

– Se oli yksinkertainen ja helppo hakuprosessi. Aivan toisenlaisiin ongelmiin jouduin, kun yritin ilmoittautua työvoimatoimistoon, nauraa Lotvonen.

Hän kertoo saaneensa parhaimmat ohjeet työttömyysturvasta yrittäjien työttömyyskassasta.

Koulutetun hierojan pitkällä työkokemuksella ja asiakassuhteilla on merkitystä, sillä aivan kaikki asiakkaat eivät pelästyneet koronaa, vaan töitä riitti harvakseltaan.

– Tosin vasta heinäkuussa alkoi todella vilkastua, mutta nyt taas elokuussa on eletty jonkinlaista suvantovaihetta, Lotvonen kuvailee.

Klassisen hieronnan lisäksi Lotvonen antaa reiki-terapiaa ja intialaista päähierontaa.

Sirpa Tenno on perushoitajan tutkinnon lisäksi opiskellut kalevalaiseksi jäsenkorjaajaksi, jalkojen hoitoa ja vyöhyketerapiaa.

– Kun asiakkaat vähenivät maaliskuussa, niin pestauduin vanhustenhuoltoon.

Nyt hän on palannut omalle vastaanotolle, mutta opiskelee samalla Vuokatin urheiluopistolla hierojaksi. Osittain etä- ja osittain lähiopetusta jatkuu koko ensi vuosi ennen kuin hierojan ammattitutkinnon paperit ovat kädessä.

– Ihmiskeho on niin mielenkiintoinen ja lisäksi minä pidän opiskelusta. Minusta tuntuu, että olen jäänyt aivan koukkuun tähän opiskelemiseen, hän kertoo nauraen.

Nykyisin asiakkaaksi hakeutuu kaikenikäiset lapsista vanhuksiin. Muutosta takavuosiin on myös se, että asiakkaat entistä tietoisempia vaivoistaan ja saattavat tulla vastaanotolle lääkäriltä saadun epikriisin kanssa.

– Nuorin asiakkaani taitaa olla 9-vuotias ja vanhin 93-vuotias, kertoo Lotvonen.

Yleisimmät syyt hakeutua hierojalle ovat niskan ja hartian seudun kivut ja selkäkipu. Jäsenkorjaaja saa asiakkaakseen henkilöitä, joilla on nikamalukkoja tai virheasentoja kehossaan.

– Alaselän ongelmat ja eripituiset jalat ovat myös tyypillisiä vaivoja, kertoo Tenno.

– Tosin kaikkia ei täälläkään pystytä auttamaan vaan joudumme kehottamaan asiakasta lääkärin vastaanotolle.

Ihmiskehon virheasentoja hoitaneet naiset ennustavat, että nuorissa voi kyteä aikapommi. Tämä johtuu siitä virheasennosta, johon nuoren keho asettuu tuntikausiksi kännykkä kädessä: pään asento rasittaa niskaa ja kaularantaa, käsien koukkuasento käsien hermoratoja. Nuorin hoitoa hakenut asiakas on ollut 12-vuotias tyttö, jolta löytyi jo selvä niskan kuluma.

Tervareitissä oli torstaina 3.9. paperilehdessä yrittäjien kakkukahvipäivä oli väärin. Oikea päivämäärä on lauantai 5.9. klo 10-14.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset