Iloinen mieli auttoi jaksamaan työssä

Marianne Ollikainen

Muhoksen Siwan pitkäaikainen työntekijä Elsi Lotvonen jää tällä viikolla eläkkeelle. 44 vuotta kaupan alan työtehtävissä on niin kunnioitettavan pitkä aika, että tämän päivän pätkätöihin tottuneet nuoret eivät uskalla edes haaveilla niin pitkästä työurasta.

– Minä olen aina ollut tällainen kaupan täti, hän esittäytyy.

Elsi Lotvonen aloitti myyjän työt vuonna 1973 Osuuskauppa Koskiseudun Hyrkkään kaupalla ja siirtyi sitten Oulun Osuuskaupan palvelukseen Leppiniemen myymälään. Jurvakaisen tavaratalon elintarvikeosastolle hän siirtyi vuonna 1979 ja toimi ensimmäiset vuodet tilausten tekijänä.

– Jurvakaisella vietetyt työvuodet olivat minulle kuin tämän ammatin korkeakoulua. Kun pääsin lihatiskille, oli se minulle kuin toiveiden täyttymys. Sain parasta mahdollista opetusta vanhemmilta työkavereiltani Impi Marttiselta ja Eeva Syväterältä. Olin silloin niin nuori ja ujo, että tarvitsin varmasti paljon opastusta. Muistelen heitä lämmöllä ja kiitollisuudella, sanoo Elsi Lotvonen.

20 vuotta vierähti Jurvakaisen tavaratalossa ja sittemmin Sparissa, kunnes vuonna 1999 hän palasi Oulun Osuuskauppaan, nykyiseen Siwaan. Apulaismyymäläpäällikön tehtävissä hän oli viime syksyyn asti ja tänä talvena viimeiset kuukaudet kassa-myyjänä.

Lotvonen sanoo, että kaupan alan töissä pärjää, kun on asenne kohdallaan, rehellinen, avoin ja iloinen mieli. Lisäksi kaikkia asiakkaita on kohdeltava tasapuolisesti.

Ammatin varjopuolia on Lotvosen mielestä kaupan alan vapautuneet työajat. Vaikka kaikki tekevät sunnuntaitöitä, niin työaikojen venyminen iltakymmeneen tuntuu raskaalta.

Elsi Lotvonen jää viralliselle ja oikealle eläkkeelle lähes samaan aikaan, kun Siwat ovat muuttumassa K-marketeiksi. Muhoksella se tapahtuu 6. päivä huhtikuuta.

– En halua jatkaa edes lyhytaikaisena tuuraajana. Olen sitä mieltä, että nuorille pitää antaa mahdollisuus ja heidät pitää saada työelämään.

Hän kiittelee työpaikkaansa ja aivan erityisesti nykyistä työporukkaansa, jonka hyvää henkeä tulee varmasti ikävä.

– Minulle kuitenkin sopii oikein hyvin jäädä eläkkeelle nyt keväällä, kun tykkään ulkoilla ja tehdä pihatöitä. Olen myös käsityöihminen ja minulla on kaksi lastenlastakin, joten varmasti aika kuluu hyvin, sanoo Lotvonen.

– Tiedoksi vain kyläläisille, että turha pyydellä mukaan järjestötyöhön. Olen liian kiltti, ja sitten kohta niitä alkaisi kerääntyä liiaksi asti, hän perustelee päätöstään.

Lue lisää perjantain 17.3.2017 Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset