Kuorma-auton tai rekan niin sanotut kuolleet kulmat eli katvealueet ovat yllättävän suuria. Muhoksen Kirkonkylän koulun oppilaille havainnollistettiin asiaa pari vuotta sitten kuljetusyrittäjien järjestämässä tempauksessa. Kuorma-auton tai rekan niin sanotut kuolleet kulmat eli katvealueet ovat yllättävän suuria. Muhoksen Kirkonkylän koulun oppilaille havainnollistettiin asiaa pari vuotta sitten kuljetusyrittäjien järjestämässä tempauksessa.

Jalankulkijan kannattaa ottaa raskas liikenne huomioon

Arto Nenonen

Se, että jalankulkija kuolee kuorma-auto-onnettomuudessa, on melko harvinaista. Vuosina 2015-17 niin kävi Liikenneturvan ja Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin noin seitsemälle ihmiselle vuosittain.

Samalla aikavälillä tieliikenteessä kuoli yhteensä noin 250 ihmistä vuodessa.

Taajamaonnettomuuksissa, joissa kuorma-auto oli osallisena, aiheutui tammi-elokuussa 2018 henkilövahinkoja yhdeksälle jalankulkijalle, kymmenelle pyöräilijälle ja viidelle mopoilijalle. Viime vuonna taajamien onnettomuuksissa, joissa osallisena oli kuorma-auto, aiheutui henkilövahinkoja kahdeksalle jalankulkijalle, seitsemälletoista pyöräilijälle ja seitsemälle mopoilijalle.

Katvealueille ei kuski näe

Kuluvan vuoden lokakuun alussa Jyväskylässä tapahtui alle 30-vuotiaan naisen kuolemaan johtanut onnettomuus. Lastenvaunuja työntänyt nainen lähti ylittämään työmaan välittömässä läheisyydessä ajorataa ja jäi kuorma-auton yliajamaksi. Lastenvaunuissa ollut lapsi selvisi onnettomuudesta hengissä.

Tapauksen esitutkinnan perusteella kuorma-autonkuljettaja ei pystynyt huomaamaan aivan kuorma-auton vierustalla tapahtunutta jalankulkuliikennettä.

Kolme vuotta aiemmin sattui Helsingissä liikenneonnettomuus, joka sai mediassa paljon huomiota. Töölön kaupunginosassa jäi 9-vuotias tyttö kuorma-auton alle suojatiellä. Tyttö ylitti suojatietä valo-ohjatussa risteyksessä ja kuorma-auto kääntyi suojatien suuntaan.

Liikenneonnettomuudentutkinnassa kävi ilmi, että kuljettaja ei kääntyessään nähnyt tyttöä. Suojatietä ylittänyt tyttö oli kuljettajan näköpiirin katvealueella eli niin sanotussa kuolleessa kulmassa.

Lue lisää Tervareitistä 6.11.2018.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset