Koronatestejä tehdään ensi sijaisesti hoitoalan henkilökunnalle ja riskiryhmäläisille. Koronatestejä tehdään ensi sijaisesti hoitoalan henkilökunnalle ja riskiryhmäläisille.

Jokivarren kunnissa ei vielä tartuntatapauksia

Marianne Ollikainen

Perjantain 20.3. aamupäivän tilannepäivityksen mukaan Muhoksella, Utajärvellä ja Vaalassa ei ole vielä tilastoituja koronavirukseen liittyviä tartuntatapausta.

Kunnista saadun tiedon mukaan koronapandemian tilanne on siis Oulujokivarressa toistaiseksi rauhallinen.

Tilanne on myös Oulun yliopistollisessa sairaalassa edelleen rauhallinen. Koronaviruksen testauskapasiteettia pyritään lisäämään mahdollisuuksien mukaan. Osastoilla ja poliklinikoilla aletaan varautua koronapotilaiden laajamittaiseen saapumiseen.

Vierailut sekä Oulun yliopistolliseen sairaalaan on toistaiseksi kielletty.

Koska pandemian huippu on vielä edessäpäin, on yleisohjeistuksella ja ikäihmisille esitetyllä kehotuksella välttää kodin ulkopuolella liikkumista merkitystä.

Koronaviruksen tyypillisiä oireita ovat hengenahdistus, yskä, kurkkukipu, päänsärky, lihaskivut ja korkea kuume. Jos oireesi ovat lievät etkä kuulu koronainfektion riskiryhmään, voit levätä ja sairastaa rauhassa kotona kunnes oireesi loppuvat. Koronavirusinfektion kaltaisia oireita aiheuttavat myös tavanomaiset flunssavirukset ja influenssavirus.

Lievissä tapauksissa koronavirustestejä ei tehdä, ja valtaosa sairastuneista toipuu kotihoidolla. Ota yhteyttä terveydenhuoltoon vain, jos sinulle ilmaantuu vakavia oireita kuten hengenahdistus ja yleistilasi heikkenee niin, ettet selviä kotihoito-ohjeiden avulla.

Jos epäilee saaneensa koronavirusinfektion, terveyskeskukseen ei kannata lähteä, vaan välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja. Ensimmäinen yhteydenotto tulee virka-aikana tehdä puhelimitse omalle terveysasemalle, Muhoksella numeroon 08-5587 0200, Utajärvellä 08-5875 6700 ja Vaalassa 08-5875 6800. Virka-ajan ulkopuolella yhteydenotot tehdään alueellisiin neuvontanumeroihin, joka on Oulun seudun yhteispäivystys numerossa 08-315 2655.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin palvelee numerossa 029 553 5535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin kello 9–15. Numerosta saa yleistä tietoa koronaviruksesta, mutta ei terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

Jos oireet ovat lievät, epäilytilanteessa ei ole kiire, ja on tärkeää toimia harkitusti ja välttää ylimääräistä liikkumista ja kontakteja. Hyvästä käsihygieniasta huolehtiminen ja kontaktien vältteleminen ovat parhaita tapoja ehkäistä koronaviruksen leviäminen ja suojella riskiryhmiin kuuluvia.

Tällä hetkellä on liikkeellä monia hengitystieinfektioita aiheuttavia tauteja, kuten RS-virus ja influenssa.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset