Perämies Pekka Karvonen ja soutajat Asko Nikula ja Teuvo Tiainen toivat kalasaaliin rantaan. Perämies Pekka Karvonen ja soutajat Asko Nikula ja Teuvo Tiainen toivat kalasaaliin rantaan.

Kasvattikirjolohet uivat matkansa päähän

Arto Nenonen

Kolme miestä – Asunto Oy Utasenrannan kirjolohilordit Asko Nikula ja Teuvo Tiainen airoissa, Pekka Karvonen peräsimessä – hinaa veneellä minkkiverkosta tehtyä kasvatusallasta – häkkiä – rantaa kohti. Häkissä polskii kesän kirjolohisato, jonka rehuruokinta on makuseikkojen takia lopetettu jo hyvän aikaa sitten.

Alkamassa on Utasenrannan kirjolohiporukan perinteinen syyssavotta. Häkissä patvineilta kaloilta on saatava nirri ja suolet pois. Emokaloista otetaan luonnollisesti talteen myös mäti ja herkutellaan sillä pitkin talvea.

Venemiehet ovat kääntäneet häkin syvässä vedessä ylösalaisin. Yläosan kellukkeen ansiosta häkki saadaan uitettua mahdollisimman lähelle rantaa. Pekka Karvonen ottaa pihdit ja alkaa avata luukkua. Oulussa asuva neljäs lohilordi Matti Kemilä odottaa valmiina haavin kanssa. Hänen vastuullinen tehtävänsä on haalia kalat häkistä kohtaamaan uimareissunsa päätepiste.

Kemilä siirtää kalat isoon paljuun, jossa Nikula puukkoineen tekee surmatöitä. Seuraavaksi kalat siirretään suolistuspöydälle, jonka ääressä Karvonen ja Tiainen työskentelevät rutinoituneen ammattimaisesti. Miehet ovat näemmä tehneet tätä aiemminkin.

Suolistuspöydältä kalat siirtyvät puhdistusryhmän hoiviin. Ryhmän kuuluvat Raili Karvonen, Mirja Nikula, Merja Tiainen ja Sirkka Kemilä. Vahvistusta on saatu Oulusta asti. Railin opiskelukaveri Leena Palonen halusi tulla katsomaan ja auttamaan.

– Minä haluan puhdistaa suurimman kalan, Nikula ilmoittaa.

Sellaisen hän käsiinsä lopulta saakin. Peräti 2,8-kiloinen vonkale sätkii vielä niin, että se lipeää tämän tästä käsistä. Sitkeä pirulainen.

– Miksei kukaan keksi sellaista kalaa, joka ei olisi liukas, Nikula tuskailee.

Lue lisää torstain 10.10. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset