Tiistai-illan treenaajat yhteispotretissa. Vasemmalta Olli Ojanperä Tiistai-illan treenaajat yhteispotretissa. Vasemmalta Olli Ojanperä, Samuel Arola, Samuli Pohjola, Antti Leppänen, Touko Loukkola, Antti Tolonen ja Antti Rasinkangas. Kuvat: Elina Jyrinki.

Kesän urheilutoiminta saa uusia muotoja koronan takia

Arto Nenonen

Koronatilanne muutti monen muun asian tavoin myös järjestöjen ja kuntien liikunta- ja urheilutoimintaa. Vaikka tilanne näyttää olevan rauhoittumassa, vaikutukset näkyvät tulevan kesän toiminnassa.

Jalkapalloilijat ovat harjoitelleet jo tovin aikaa pienryhmissä THL:n ohjeistuksen mukaan. Muhoksella jalkapallon erikoisseura Ponkilan Pantterien joukkueet ovat lähdössä kesän sarjoihin mukaan.

Luonnollisesti sarjaohjelmat on sovitettu tilanteen mukaan.

Myös PonPan miesten edustusjoukkue osallistuu sarjatoimintaan. Viitosessa pelaava joukkue lähtee luottavaisin mielin kesän koitoksiin. Panttereiden naisjoukkue aloittaa pelinsä Kolmosessa.

Jalkapallokoulut ja kesän perinteisesti avannut Tervareitti-turnaus on sen sijaan peruttu. Ylipäätään isot junioriturnaukset on Suomessa peruttu. Mahdollisen syksyisen jalkapallokoulun osalta Panttereissa tehdään päätös myöhemmin.

FC Yli-Utoksen junnufutista käynnistellään pikku hiljaa. Seuran joukkueet eivät osallistu Palloliiton sarjoihin, joten päänvaivaa siitä ei aiheudu.

– Jollain tavalla lapsia ja nuoria pitää alkaa liikuttaa, toteaa seuran puuhamiehiin vuosia kuulunut Seppo Kinnunen.

Puuhamiehen ideoima SoapSoccer-turnaus on peruttu ja pierukisat on siirretty nettiin.

Muhoslainen Laitasaaren Veto on päätynyt ratkaisuun, jossa kesän 2020 yleisurheilu- ja hiihtotoimintaa harjoitetaan omatoimisesti ja perhekeskeisesti.

LaiVe ei organisoi yhteistoimintaa toistaiseksi, mutta kaikki halukkaat juoksijat ja kunnontestaajat toivotetaan tervetulleeksi omatoimijuoksukuppiin. Aktiivisia juoksijoita palkitaan syksyllä 2020.

Juoksija voi itse valita vapaasti eripituisia matkoja maasto-, rata- tai maantiejuoksussa. Tavoitteena on viisi omatoimisuoritusta kesäkuun loppuun mennessä ja yhteensä 10 suoritusta elokuun loppuun mennessä.

Omatoimijuoksun tulokset ilmoitetaan sähköpostitse seuran vastuuhenkilölle.

Kuntien nuoriso- ja liikuntatoimet järjestävät tekemistä, vaikka koronatilanne on edelleen päällä. Esimerkiksi Utajärvellä nuoriso- ja liikuntatalo on avoinna liki koko kesäkuun ja elokuun arkipäivinä kello 15-20.

Kuntosali puolestaan on kesän ajan maksuton. Liikuntasalivuorot jaetaan varausten mukaan.

Lasten kesäkerho 2010-2012 syntyneille toimii kesäkuussa arkisin kello 9.30-14.30. Kerhoon on ennakkoilmoittautuminen.

Avoin pelailukerho 2007-2009 syntyneille on urheilukentällä kesäkuussa arkisin kello 12-14.

Ikääntyvien jumppahetkiä järjestetään maanantaisin ja torstaisin Hyvinvointitalon pihalla. Lisäksi on kiertävää leikkikenttätoimintaa 4-8 -vuotiaille Putaalansaaressa, Lahdensuussa ja Tonttikujalla. Sateen sattuessa leikitään keskuskoululla.

Vaalassa toimii kesäkerho 1-4. luokkalaisille kesäkuun kolme ensimmäistä viikkoa. Kerhossa tarjotaan lounas ja kerho on maksuton. 4H-yhdistys järjestää metsäsalapoliisikerho 1.-6. luokkalaisille 22. kesäkuuta alkaen.

Vaalan hyvinvointipalvelut tarjoaa kesäkuussa touhua ja toimintaa kaikenikäisille. Luvassa on mm. lempeää puistojumppaa Sahanrannassa, crossfit-tyyppistä liikuntaryhmää, lapsiperheiden ja nuorten onki-iltaa.

Pyörien päälle kaipaavat voivat osallistua esimerkiksi ohjattuun fatbike-retkelle. Luontoretkiä tehdään mm. Kauvonsaareen ja Myllyrantaan, Laajanlammelle ja Sahanrannan luontopolulle.

Muhoksen kunnassa vapaa-ajan toiminnassa on hynttyyt yhteen seurakunnan kanssa. Kunnan nuoriso-ohjaaja on apuna seurakunnan kerhotoiminnassa. Vapaa-aikatoimeen ei ole voitu palkata kesätyöntekijöitä lomautuskaavailujen takia.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset