Keskusta säilytti ykköspaikkansa kaikissa Oulujokilaakson kunnissa. Perussuomalaiset oli kakkosena ja eniten ääniosuuttaan kasvattanut Vasemmistoliitto kolmantena. Keskusta säilytti ykköspaikkansa kaikissa Oulujokilaakson kunnissa. Perussuomalaiset oli kakkosena ja eniten ääniosuuttaan kasvattanut Vasemmistoliitto kolmantena.

Keskusta kärsi tuntuvia tappioita, mutta säilytti ykköspaikkansa

Jari Riekki

Keskusta kärsi eduskuntavaaleissa Oulujokilaaksossa tuntuvia tappioita kaikissa kunnissa, mutta sai kuitenkin torjuntavoiton pitäen perinteisen ykköspaikkansa.

Perussuomalaiset hengitti vahvasti niskaan varsinkin Muhoksella ja Utajärvellä. Vasemmistoliitto ylsi kolmanneksi kaikissa Oulujokilaakson kunnissa.

Tiukin vaalitaisto paalupaikasta käytiin Utajärvellä, jossa Keskusta sai 34,1 ja Perussuomalaiset 30,2 prosenttia äänistä. Eroa oli vain 55 ääntä Keskustan hyväksi. Vasemmistoliitolle 13,9 prosenttia.

Muhoksella Keskusta sai 31,5 ja Perussuomalaiset 26,3 prosenttia äänistä. Vasemmistoliitto kolmantena 15,0 prosentilla.

Vaalalaiset pysyivät Keskustalle uskollisimpana antaen puolueelle 37,5 prosenttia äänistä. Perussuomalaiset kakkosena 22,0 prosentilla ja Vasemmistoliitto kolmas 17,5 prosentilla.

Keskusta menetti eniten ääniosuuttaan Utajärvellä, jossa puolueen kannatus laski 14,7 prosenttiyksikköä. Muhoksella puolue menetti 9,6 ja Vaalassa 13,9 prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten kannatuksessa ei tapahtunut juurikaan muutosta Oulujokilaaksossa. Suurin muutos tapahtui Utajärvellä, jossa puolue kasvatti ääniosuuttaan 3,1 prosenttiyksikköä.

Vaalien suurin nousija Oulujokilaaksossa on ääniosuuksien valossa vasemmistoliitto, joka kasvatti Muhoksella 2,2, Utajärvellä 6,4 ja Vaalassa 6,9 prosenttiyksikköä.

Ehdokkaista suurimman potin keräsi Perussuomalaisten Riikka Juntunen, joka keräsi 2625 ääntä. Oulujokilaakson entinen äänikuningatar Pirkko Mattila menetti paikkansa eduskunnassa, sillä Sinistä Tulevaisuutta edustanut entinen perussuomalainen sai kasaan vain 964 ääntä.

Tarkempaa vaalianalyysiä ja Oulujokilaakson omien ehdokkaiden kommentteja torstain 18.4. Tervareitissä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset