Muhoksen Kirkonkylän koulun vanhalla puolella alkaa jälleen remontti ensi vuoden kesäksi. Kuva Arto Nenonen Muhoksen Kirkonkylän koulun vanhalla puolella alkaa jälleen remontti ensi vuoden kesäksi. Kuva Arto Nenonen

Kirkonkylän koululla uusia mikrobilöydöksiä

Arto Nenonen/Elina Jyrinki

Muhoksen Kirkonkylän koulun vanhassa osassa joudutaan tekemään jälleen mittava remontti lattiapinnoille ja välipohjien rakenteille.

Huhtikuussa ja elokuussa tehdyissä kuntomittaustutkimuksissa löydettiin mikrobikasvustoja koulurakennuksen ylimmän kerroksen sekä keskikerroksen käytävien ja liikuntasalin lattiarakenteista. Tutkimusraportin mukaan löydökset aiheuttavat riskin sisäilman laadun kannalta.

Tutkimuksen tehnyt Kiwa Inspecta suosittelee liikuntasalin välipohjan eristetilan puhdistamista ja vanhojen rakenteiden uusimista puhdistetulle betonirungolle. Käytävien ja koulun sisäänkäynti-porrashuoneiden välipohjien rakenteet on niin ikään uusittava.

Tilat, joista mikrobivaurioita löydettiin, ovat juuri niitä, joita ei – ilmeisesti kustannussyistä – uusittu koulurakennuksen peruskorjauksen yhteydessä vuonna 2013.

Kirkonkylän koulun rehtori Pasi Kukkola kertoo, että kyselyjä ja valituksia ummehtuneesta sisäilmasta on tullut mm. liikuntasalin iltakäyttäjiltä.

– Myös koulun henkilökunta ja oppilaat tekivät havaintoja ilmanlaadusta esimerkiksi viikonloppujen jälkeen. Oirehtimistakin on esiintynyt. Tutkimuksissa sitten paljastui, että jotain todellakin on vialla, Kukkola sanoo.

Muhoksen kunnan teknisissä palveluissa on jo tehty suunnitelma koulun vanhan puolen ylimmän kerroksen ja keskikerroksen sekä liikuntasalin remontista. Korjaustyö tehdään koulun kesäloman aikaan kesä-, heinä- ja elokuussa ensi vuonna.

Kirkonkylän koulun peruskorjausurakkaa joudutaan parsimaan nyt toista kertaa. Ensimmäinen korjaustyö jouduttiin tekemään koulun kellarikerroksessa, jossa kosteus nousi lattiarakenteisiin anturarakenteita myöten.

Oulun seudun ympäristötoimen Muhoksen kouluista vastaava terveystarkastaja Erkki Voutilainen toteaa, että kunnan reaktio asiaan on juuri sellainen kuin pitääkin olla.

– Kunta on heti laittanut asian vireille ja ryhtynyt suositellun remontin suunnitteluun, mikä ottaa kuitenkin oman aikansa. Koska kuluva lukuvuosi pitää tiloissa pystyä olemaan, tulee nyt huolehtia tilojen hyvästä ilmanvaihdosta. Kunnan aikomus laittaa tiloihin ilmanpuhdistimia on hyvä asia, Voutilainen sanoo.

Tutkimustulosten analysointi kertoo, että sekä liikuntasalin että koulun käytävien ja portaikkojen lattiapintojen alla muhii monenlaisia eri mikrobikantoja. Vakavin löydös on käytävärakenteiden aktinobakteeri eli sädesieni.

– Sädesienen vuoksi ei tarvitse automaattisesti mennä paniikkiin. Aktinobakteereja on esimerkiksi ulkona luonnostaan. Mutta toki tämän ja muidenkin löydösten vuoksi on olennaista, että lattiarakenteita tiivistetään ennen remonttia ja estetään siten mikrobien pääsy sisäilmaan, Voutilainen sanoo saamiensa tutkimuksen perustietojen valossa.

Liikuntasalin lattian alla sädesientä ei ole. Salin rakenteista tehtiin löydöksiä muun muassa Aspergillus-lajin homeista. Lisäksi liikuntasalin näytteissä on erittäin runsaana kasvustona penicilliumia, joka on yleisin kosteusvaurioituneiden rakenteiden home.

Lue lisää 16.10. Tervareitti Plussasta

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset