Luka ja Stella ajattelevat lukukauden alkamisesta hiukan eri tavalla: Lukaa harmittaa loman loppuminen ja Stella tykkää koulun alkamisesta. Luka ja Stella ajattelevat lukukauden alkamisesta hiukan eri tavalla: Lukaa harmittaa loman loppuminen ja Stella tykkää koulun alkamisesta.

Koulut alkavat torstaina

Marianne Ollikainen

Utajärven Ahmaksella asuvat Joklinin perheen koululaiset Stella ja Luka odottavat ensi viikolla alkavaa syyslukukautta erilaisin miettein.

– Minusta on mukavaa, kun koulu alkaa ja pääsen pitkästä aikaa tapaamaan muita nuoria, kertoo Stella Joklin.

13-vuotias yläkoululainen pitää erityisesti äidinkielestä mukavan opettajan ansiosta. Vain pitkä koulumatka Ahmakselta ja ajoittain epävarma kuljetus mietityttävät tyttöä. Koulukyydit pidentävät koulupäivää pahimmillaan jopa kaksi tuntia, joten koululaisen työpäivä venyy hyvinkin samaan kuin aikuisen työpäivä.

– Silti tarkoitukseni on käydä lukio nimenomaan Utajärvellä, sanoo tyttö melko varmana asiasta.

Vuotta nuorempi Luka Joklin siirtyy alakoulun puolelta yläkouluun eikä ole ollenkaan varma, onko kesäloman loppuminen hyvä asia.

Nuoren miehen mielestä mukavia kouluaineita on vähän. Tosin matematiikka on helppoa mutta vähän tylsää. Päinvastoin kuin sisartansa äidinkieli ei kiinnostaa häntä vielä ollenkaan.

– Sen minä jo tiedän, että aineopettajat vaihtuvat koko ajan ja pitää juosta luokasta toiseen, tiivistää Luka yläkoulun ja alakoulun eron.

Kouluruoka sen sijaan on melko hyvää. Kumpikin äänestää suosikikseen broileri- tai tonnikalapastan ja puurot.

– Lapinukonkeittoa, rössypottuja ja sitruunakalaa ei tarvitsisi olla ollenkaan tarjolla, on sisarusten mielipide.

Viimeiset kesälomapäivät kuluvat maatilalla pienissä askareissa. Stella on auttanut marjanpoiminnassa ja eläinten hoidossa. Pihapiirissä on muun muassa vuohia ja kanoja.

– Minulle on laitettu kai ikuisesti tämän talon tiskivuorot, heittää Luka.

Perheen äiti Henna Joklin kertoo, että lapset auttavat toiveensa mukaisesti joko ulko- tai sisätöissä.

– Ei kai se sentään orjatyön teettämistä ole, jos kerran päivässä tiskikoneen täyttää tai tyhjentää, kysyy äiti pojaltaan.

Utajärvellä, Vaalassa ja Muhoksella peruskoulujen ja lukioiden syyslukukausi alkaa 9.8. ja päättyy 21.12.2018. Kevätlukukausi alkaa 7.1. ja kestää 1.6.2019 asti.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset