Tervakankaan tilalla viljellään lähes yksinomaan polkaa. Ukrainalainen Bohdana on työskennellyt lomiensa aikana Utajärvellä jo useana kesänä. Tervakankaan tilalla viljellään lähes yksinomaan polkaa. Ukrainalainen Bohdana on työskennellyt lomiensa aikana Utajärvellä jo useana kesänä.

Lämpöaalto kypsyttää mansikan pikavauhtia

Mansikan satokausi käynnistyi Oulujokivarressa

Marianne Ollikainen

Avomaan mansikoiden satokausi alkoi jo juhannuksen aikaan eteläisessä Suomesta ja on käynnistymässä nyt myös Oulujokivarren mansikkatiloilla.

Sadon laadun arvellaan muodostuvan hyväksi, mutta määrältään se on jäämässä keskinkertaiseksi pitkään jatkuneen kuivuuden vuoksi.

– Tarkistelin juuri kymmenen päivän sääennustetta eikä tiedossa ollut pisaraakaan sadetta, päivittelee Tervakankaan marjatilan isäntä Kalle Vimpari Utajärvellä.

Vimpari on isännöinyt viisi vuotta kotitilansa marjanviljelyä ja toteaa, että viime vuodet ovat koetelleet marjaviljelyksiä ankarasti.

– Voisi sanoa, että kaksi edellistä vuotta ovat olleet surkeita joko jatkuvien vesisateiden tai kylmän kesän vuoksi. Mieluimmin me otamme tämän vähän kuivemman kesän, sillä sadettamalla voi kuitenkin parantaa kasvuston tilannetta.

Sadettamista on tarvittu myös hallaöiden torjuntaan. Kalle Vimpari toteaa, että marjanviljelyyn liittyy lukuisia pieniä yksityiskohtia, jotka työllistävät viljelijän toukokuusta lähtien, joista öinen hallantorjunta on vai yksi.

Viljelijän on kokeiltava myös uutta, kuten esimerkiksi vadelmaa.

– Sen viljely näyttää tosi haastavalta, joten voihan se olla, että tämän kesän jälkeen siirrän senkin peltoalan mansikalle, Vimpari naurahtaa.

Lue koko juttu Tervareitistä 13.7.2018.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset