Anu Kumpulainen ja Lenni osallistuivat Muhoksen kirjaston lukulemmikki-tapahtumaan. Anu Kumpulainen ja Lenni osallistuivat Muhoksen kirjaston lukulemmikki-tapahtumaan.

Lenni kuuntelee eikä arvostele

Arto Nenonen

Parivuotias cockerspanieliuros Lenni loikkaa emäntänsä Anu Kumpulaisen syliin. Nuoressa koirassa on selvästi patoutunutta energiaa.

– Iltalenkki on vielä tekemättä. Sen takia Lenni on vähän rauhaton. Se tykkää olla sylissä, kuten kuvasta näkyy, Anu Kumpulainen naurahtaa.

Ollaan Lennin työpaikalla, sillä tulevana lauantaina nuori koiraherra toimii toisen karvakorvan kanssa Muhoksen kirjaston kotiseutuhuoneessa lukulemmikkinä.

Lukukoirat ja muutkin lukulemmikit ovat yleistymässä kirjastoissa. Noin varttitunnin kestävässä lukuhetkessä lapsi saa lukea mieleistään kirjaa lemmikille.

Lauantain tilaisuuden toteuttavat yhteistyössä Muhoksen kirjasto ja Karva-Kaverit ry:n Muhoksen alue. Idean tapahtumasta esitti kirjastossa työskentelevä Leena Koivukangas.

– Opiskelen kirjastoalaa. Koulusta tämä ajatus on lähtöisin, Koivukangas kertoo.

Innostavat lukemaan

Lukulemmikkitoiminnan alkuperäinen tarkoitus on auttaa lukihäiriöistä kärsiviä lapsi. Kun lapsi lukee lemmikille, lukeminen tapahtuu ikään kuin huomaamatta.

– Lemmikit voivat innostaa ihan kaikkia lapsia lukemaan.

Suomen Karvakaverit ry: Muhoksen alueella on lukulemmikkitoiminnassa mukana viisi koiraa ja yksi kissa.

Eläinten soveltuvuus lukulemmikiksi testataan aidossa ympäristössä.

– Lenni kävi testit läpi palvelukotiympäristössä. Siellä testattiin, kuinka se toimii muun muassa portaissa, sähköovissa ja hississä.

Anu Kumpulainen on ollut koiransa kanssa Karvakaveri-toiminnassa vuoden verran. Hän on vieraillut Lennin kanssa erilaisissa asumisyksiköissä Oulun ympäristössä.

– Olemme käyneet vanhusten, vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien yksiköissä. Potentiaalisia paikkoja on vaikka kuinka paljon. Meitä voi myös pyytää erilaisiin tapahtumiin mukaan.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset