Säätutka antaa sadetietoa silloin Säätutka antaa sadetietoa silloin, kun sen tutkausalueella sataa. Kuva Utajärven säätutkasta toukokuulta. Kuva: Ilmatieteenlaitos

Luotettava sääennuste kattaa vain pari päivää

Elina Jyrinki

Yksi maamme kymmenestä säätutkasta kohoaa uljaana metsän keskeltä Utajärvellä valtatien kulkijoiden nähtäville. Maastoa on raivattu säätutkan läheisyydestä, joten sen huomaa entistä paremmin.

– Yksi säätutka näkee 250 kilometrin päähän kesällä. Talvella ei nähdä yhtä kauas ja laajasti, koska mittaustietoa saadaan matalimmillaan 5 kilometrin korkeudesta ja talvella sade voi olla matalampana, toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Elena Saltikoff.

Näkemisellä tarkoitetaan säätutkan lähettämien mikroaaltopulssien antamaa tietoa ilmakehästä. Utajärven säätutkan kaltaisilla kaksoispolarisaatiotutkilla saadaan tietoa siitä, missä sataa ja kuinka kovaa.

– Näillä säätutkilla mitataan ensisijaisesti vain sadetta, mutta sivussa saadaan muutakin tietoa muun muassa tuulen nopeudesta, sillä sadepisarat sekä tippuvat alaspäin että kulkevat viistosti tuulen mukana.

Jos ei sada, niin ei saada tuulitietoakaan? Ei, Elena sanoo. Poutasäällä tuulitietoa saadaan sääluotauksen kautta.

– Sodankylästä lähetetään ilmakehään kaksi kertaa päivässä iso valkoinen kaasuilmapallo, jossa on kiinni mittalaite ja radiolähetin.

Kuinka kauas pallo voi lentää ja mitä sille tapahtuu, kun sen matka päättyy?

– Lentomatka riippuu tuulen voimakkuudesta ja olosuhteista. Joskus ne lentävät Venäjälle asti ja saattavat nousta 30 kilometrin korkeuteen. Rikki mennyt pallo tippuu maastoon; löydettäessä sen voi laittaa roskikseen.

Luotainpallo mittaa myös ilmanpainetta, lämpötilaa ja kosteutta tuulen suunnan ja nopeuden lisäksi.

– Sateisella säällä säätutkista saadaan luotainmittausta täydentävää tietoa tuulesta. Se on tarpeen, sillä on monia ammattiryhmiä, joita ilmavirtatieto palvelee; tärkeimpänä lentoliikenne.

– Sadetietoa puolestaan kysyvät usein maanviljelijät, jotka ovat lähdössä ruiskuttamaan peltoja ja haluavat tietää, ettei seuraavaan kuuteen tuntiin sada.

Ilmatieteen laitoksen palvelunumerosta vastaa aina joku säätietoa kysyville. Näin kesäaikaan saatetaan kysyä sitäkin, miltä ennuste näyttää vaikkapa juhlateltan pystyttämistä ajatellen.

– Meille voi soittaa tai katsoa ennusteen Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta. Tiedot päivitetään 15 minuutin välein, koska ennusteet muuttuvat koko ajan.

Saltikoffin mukaan yleisiä ennusteita voidaan tehdä jopa kuukautta aiemmin, mutta luotettava ennuste laaditaan parin päivän sykleissä.

– Suomi on sijainniltaan haasteellisessa paikassa, sillä maamme yli voi liikkua matalapaineita monelta eri suunnalta ja niiden liikkeiden ennustaminen on toisinaan vaikeaa.

Tyypillistä on, että matalapaine saapuu Atlantilta, kulkee Suomen yli ja kuolee Siperiaan.

– Matalapaineiden suunnat voidaan ennustaa varsin hyvin jopa 10 päivän säteellä, mutta se, miten nopeasti rintama liikkuu, on jo vaikeampaa.

– Joskus säärintama liikkuukin yhtäkkiä paljon nopeammin kuin ennustettiin ja joskus paljon hitaammin.

– Kesäaikaan halutaan tietää, osuuko sade juuri meidän mökkipihaan tänä viikonloppuna. Sitä ei voida koskaan ennustaa varmaksi, jos matalapaine on yllä. Pilvet voivat kulkeakin sata kilometriä ohi ajatellut reitin.

Juttu on julkaistu alunperin Kesäreitti-lehdessä 6.6.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset