Vaalalainen Veikka Konttinen osallistui Metsävisan finaaliin 49 muun nuoren kanssa. Muhokselta mukana oli Aatu Keränen. Vaalalainen Veikka Konttinen osallistui Metsävisan finaaliin 49 muun nuoren kanssa. Muhokselta mukana oli Aatu Keränen.

Metsävisan finaalissa kaksi nuorta Oulujokilaaksosta

Arto Nenonen

Vaalan yhtenäiskoulun 8. luokan oppilas Veikka Konttinen ja Muhoksen yläkoulun kahdeksasluokkalainen Aatu Keränen edustivat oulujokilaaksolaista metsäosaamista Yläkoulujen Metsävisan 2020 -finaalissa.

Finaali käytiin suorassa verkkolähetyksessä keskiviikkona 20. toukokuuta. Jokakeväisen metsätietokilpailun voitto ratkotaan tavallisesti maastokisassa, mutta tänä vuonna koronatilanteen takia järjestettiin etäfinaali.

Metsävisan alkukilpailuun osallistui helmikuussa yli 21 000 yläkoululaista. Heidän joukostaan finaaliin päässeet 50 nuorta kilpailivat verkkolähetyksessä kouluiltaan käsin.

Finalisteille esitettiin 40 metsäaiheista kysymystä, joihin he vastasivat mobiilisovelluksella. Aiheet vaihtelivat lajintunnistuksesta puun käyttöön ja metsän monimuotoisuuskysymyksistä muinaisiin mytologioihin.

Veikka Konttinen kertoo, että finaali oli arvokas ja mukava kokemus. Oikean metsän ja maaston sijaan tullut koululuokka ja mobiilisovelluskaan eivät häirinneet.

– Etätyöskentelystä voi olla hyötyä jatko-opintoja ajatellen. Tosin, onhan meitä koulussa jo ennen koronasta johtuvaa etäopetustakin totutettu tämäntyyppiseen työskentelyyn, Veikka toteaa.

Metsävisan kysymyspatteria Veikka kuvaa monialaiseksi. Monivalintakysymykset oli laadittu niin, ettei niihin oikein pystynyt valmistautumaan. Niin sanotut tärppikysymykset loistivat poissaolollaan.

– Pärjääminen metsävisassa vaatii kiinnostusta ja paneutumista aiheeseen.

Veikalle itselleen metsä on tullut tutuksi pienestä pojasta lähtien. Hänen isänsä on metsätalousyrittäjä.

– Harrastan paljon ulkoliikuntaa, joten metsässä on tullut vietettyä aikaa.

Metsävisan ja 500 euron palkinnon voitti Eelis Ojala Veikkolan koulusta Kirkkonummelta. Toiseksi tuli Noora Laakso Suonenjoen yhtenäiskoulusta ja kolmanneksi Aili Jauhiainen Kiuruveden yläkoulusta.

Veikka Konttinen ja Aatu Keränen sijoittuivat visan sääntöjen mukaan jaetulle viidennelle sijalle 40 muun kisailijan kanssa ja saivat 50 euron palkinnon.

Metsävisaa on järjestetty vuodesta 1982 alkaen. Miljoonan osallistujan määrä ylittyi vuonna 2016. Pääjärjestäjät ovat Suomen Metsäyhdistys ja Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry.

Päärahoittaja on Suomen Metsäsäätiö. Mukana rahoittamassa ja järjestämässä on lähes koko metsäala.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset