Mieluisa kesäpesti päättymässä

Arto Nenonen
Muhoksen kirkon esittelijä Essi Lotvonen tekee perjantaina viimeisen työvuoronsa kesäpestissään. Parin viikon päästä jatkuvat opinnot Oulun yliopistossa.

Lehti-ilmoituksen kautta kesätyön löytänyt Essi sanoo viihtyneensä mainiosti taivaallisessa taukopaikassa, jollaisiksi tiekirkkoja markkinoidaan.

– Työ on ollut todella mielenkiintoista. Kotikunnan kirkko on toki tuttu, mutta tämän kesän aikana olen oppinut rakennuksen historiasta paljon uutta.

Muhoksen tiekirkko on ollut avoinna arkisin kello 12-18. Vieraita on käynyt vielä tarkistamattoman kirjanpidon mukaan reilut 300. Suomalaiset ovat olleet enemmistönä, mutta kävijöiden joukossa on ollut myös sveitsiläisiä, saksalaisia ja australialaisia.

– Vieraita kiinnostavat eniten kirkon maalaukset, jotka ovat todella näyttäviä. Yksi kävijä ihastui kirkon erikoiseen virsitauluun.

Maalaispuusepän tekemän Muhoksen kirkon virsitaulun on lahjoittanut maaherra ja ritari Abraham Stjernschantz. Numerotaulun taidokkaat koristeleikkaukset esittävät ristiinnaulitsemista ja tyyliteltyjä ihmishahmoja. Taulua on kehuttu hiippakunnan komeimmaksi virsinumerotauluksi.

Kirkon esittelijän oma suosikki on kirkkomaalari Emanuel Granbergin alttaritaulu, jonka aiheena on Vanhan testamentin Mooses ja vaskikäärme.

– Maalaus on kiehtonut minua aina. Pienenä tyttönä se jopa pelotti hieman, Essi naurahtaa.

Paitsi esiteltävä rakennus, myös vieraat tekevät työn mielenkiintoiseksi. Yksi perhe tuli kirkkoon selvittämään todenperäisyyttä huhusta, jonka mukaan suvun esi-isä oli lahjoittanut kirkkoon lampun.

– Lamppu olikin kynttelikkö, mutta kyllä sen esi-isä oli kirkkoon lahjoittanut.

Kyseisen kynttelikön paikka on lehterin kaiteella profeetta Jeremiaan kuvan yläpuolella.

Muhoksen seurakunta juhlii sunnuntaina 14.8. 250-vuotistaivaltaan.

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset