Henri Huossa (oik.) ja Veikko Mannermaa kiristävät staattorin levypakkaa oikeaan mittaan. Työssä käytetään tarkkoja momenttiavaimia. Henri Huossa (oik.) ja Veikko Mannermaa kiristävät staattorin levypakkaa oikeaan mittaan. Työssä käytetään tarkkoja momenttiavaimia.

Montan remontti etenee suunnitellusti

Arto Nenonen

Vesivoima-asentajat Henri Huossa ja Veikko Mannermaa kiristävät momenttiavaimillaan staattorin levypakkaa. Kiristys tehdään samaan tapaan kuin auton renkaan pulteissa, tasaisesti kehän eri puolilta.

Fortumin Montan voimalaitoksen 2-koneiston remontissa tuo kehä, generaattorin staattorin kehä on tosin mittasuhteiltaan moninkertainen vanteeseen verrattuna.

Kehän halkaisija on 6,202 metriä. Kiristyspulttejakin on liki kaksisataa, yksin kappalein laskettuna 196.

Valtavan kokoinen staattori on järeiden kannatinpalkkien päällä Fortumin Montan voimalaitoksen konesalissa. Yli kuusi metriä halkaisijaltaan oleva staattori on tuotu paikalle neljässä osassa ja koottu konesalissa.

Rungon kokoamisen ja vaaituksen jälkeen Huossa ja Mannermaa alkoivat työkavereineen kasata staattorin levypakkaa, joka koostuu noin 40 000 eristetystä peltilevystä, paksuudeltaan 0,5 millimetriä.

– Levypakan paino on noin 25 tonnia. Koko staattorin paino on noin 60 tonnia, kertoo staattorin mekaanisten asennusten työpäällikkö Heikki Jyrinki Maint Partner Oy:stä.

Lue lisää tiistain 11.12. Tervareitistä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset