Maastopalon syytä ei toistaiseksi tiedetä. Palopaikka on hyvin lähellä Muhoksen kirkonkylää. Maastopalon syytä ei toistaiseksi tiedetä. Palopaikka on hyvin lähellä Muhoksen kirkonkylää.

Muhoksen palo hallinnassa – vajaa sata sammutustöissä

Elina Jyrinki

Muhoksen kirkonkylän eteläpuolella Lakkapään ja Tyrnävän rajan välisessä maastossa maanantaina päivällä syttynyt maastopalo alkaa olla hallinnassa, vahvistaa palopäällikkö Petri Hintikka.

– Palo vielä leviää jonkin verran, mutta olemme saaneet sen rajaustoimenpiteillä hallintaan. Tilannetta helpotti, kun tuuli tyyntyi iltaan tultaessa. Aiemmin tuuli siten, että palo eteni latvoissa nopeasti.

Paloalue on kokonaisuudessaan noin kilometrin levyinen ja parin kilometrin mittainen, ja tuli etenee maastossa etelä-pohjoissuunnassa. Aiemmin päivällä palosta syntyi sankkaa savua, joka painui tuulen mukana Muhoksen keskustaan asti. Enää savuhaitta ei ole niin voimakas, mutta Hintikka ohjeistaa pitämään ikkunat kiinni ja pysymään sisätiloissa, mikäli savuhaittaa ilmenee jollain kohdin. Savuhaitasta ei ole annettu virallista vaaratiedotetta.

Hintikka uskoi vakaasti iltayhdeksän aikaan, että palo saadaan rajattua yön aikana siten, että huomenna tiistaina päästään alueen jälkisammutustöihin.

– Paloalue on tämän hetkisen arvion mukaan noin 250 hehtaarin kokoinen. Tällä hetkellä keskitymme kuitenkin täysin palon rajaamiseen. Itse paloalueelle ei ole vielä mitään asiaa.

Parhaillaan paloalueella tehdään miehistön vaihtoa, jotta yöksi saadaan virkeää verta työhön. Yön aikana Muhokselle saapuu lisäksi kolmisenkymmentä apukäsiparia puolustusvoimilta virka-avun nimissä.

Tulevan yön aikana paloalueella työskentelee kaikkiaan noin 80 henkeä. Virka-apua on pyydetty myös naapurikuntien pelastusväeltä.

– Rajavartiolaitoksen helikopteri oli sammutustyössä päivällä ja yöksi saamme kopteriapua puolustusvoimilta, Hintikka mainitsee.

Helikopterit hakevat vettä paloalueen lähellä, Kylmälänkyläntien varressa sijaitsevalta Karhojan uimamontulta.

Jälkisammutustöiden osalta tehdään tilannearvio, kunhan palo on saatu taltutettua. Sitten tartutaan kuokkiin, lapioihin ja ämpäreihin, ja lähdetään haravoimaan koko paloalue läpi mätäs mättäältä veden kera. Hintikka ei uskalla arvioida, kuinka kauan alueella vielä tehdään hartiavoimin töitä. Maaperä on tietojen mukaan turvepohjainen, joten kyteviä pesäkkeitä voi olla laajalla alueella.

Pelastustoimi ohjeistaa, ettei paloalueelle ole ulkopuolisilla asiaa yön aikana. Ylimääräinen liikenne ja liikkuminen alueella voi olla vaarallista, ja se voi hankaloittaa myös viranomaistehtävien hoitamista.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset