Pertti Kukkohovilla Pertti Kukkohovilla, Erkki Tillmanilla ja Juha Kukkohovilla on kerrottavana monta tarinaa juhlivan nuorisoseuran historiasta. Seurantalo on nykyisin vain kesäkäytössä.

Nuorisoseuralla suuri merkitys maalaiskylän vapaa-ajanviettoon

Marianne Ollikainen

Juha H. Kukkohovi, Pertti Kukkohovi ja Erkki Tillman istuskelevat Kylmälänkylän nuorisoseurantalon salin seinäpenkeillä.

– Nämä penkit ovat alkuperäiset, yhtä vanhat kuin talokin, esittelee Pentti Kukkohovi.

Kukkohovi huomauttaa, että myös tanssilattia on alkuperäinen, vain hiottu ja tasoitettu. Hän muistaa myös hyvin sellaisten suurten nimien kuin Jamppa Tuomisen vierailun talolla.

– Kyllä tuolla lattialla on moni avioliittokin saanut alkunsa, naureskelee talolla järjestysmiehenä ja talkoolaisena toiminut Erkki Tillman.

Juha Kukkohovi kertoo, että kun asuu nuorisoseurantalon naapurissa, niin nuorisoseura-aatteeseen on kasvanut lapsesta lähtien.

– Olen ollut niin ahkerasti talkootyössä ja lipunmyynnissä, että olisinkohan korkeintaan neljä peliä tällä lattialla tanssinut, tunnustaa Kukkohovi.

Takavuosina, kun kylällä oli nykyistä paljon enemmän väkeä, oli Kylmälänkylällä myös voimakasta poliittista toimintaa. Tillman kuitenkin toteaa, että nuorisoseurantalo pysyi politiikasta vapaana ja sen tapahtumiin tultiin kaikista poliittisista piireistä.

– Muistan, että pidettiin täällä joitakin poliittisia tilaisuuksiakin, mutta on täällä pidetty seuratkin, Tillman sanoo.

Juha Kukkohovilla on hauska muisto talon avajaisista vuodelta 1949.

– Isäni ja muutama muu kylän poika päätti, etteivät aloita armeijaa ennen kuin talon avajaiset on juhlittu. Armeijasta myöhästymisestä oli rangaistuksena kolme kuukautta ylipalvelusta, mutta onneksi Hepo-oja paikallisena liikennöitsijänä pelasti pojat ja ilmoitti, että myöhästymisen syy oli auton rikkoutuminen.

Miehet muistelevat, että talon lämmittämisestä tuli jossain vaiheessa ongelma.

– Päätettiin, että kanttiinin pitäjä sai tuoton itselleen, kun hän sitoutui lämmittämään taloa omilla puillaan. Nykyisin salin peräseinällä seisova kamina on vain koriste ja piippukin on purettu pois.

Kylmälänkylän

nuorisoseuralla oli parhaimmillaan talon valmistuttua noin 150 jäsentä. Nykyisin seura ei peri jäsenmaksua, vaan kustantaa tanssien tuotolla talon ylläpidon.

– Tällä talolla on hyvä sijainti, sillä tänne tultiin parhaimpina vuosina Pelsolta, Ahmakselta ja Tyrnävän suunnasta. Eniten tappeluja syntyi pelsolaisten kanssa, Tillman muistelee.

Pelsolaisista on jäänyt talolle muitakin muistoja. Talon ulkoseinässä lähellä sisäänkäyntiä on lautaseinää painunut sisälle.

– Yhdellä pelsolaisporukalla oli kiire tansseihin ja peruuttivat vauhdilla vetokoukun seinästä läpi, miehet naureskelevat.

Lue lisää nuorisoseuran historista Tervareitistä 11.7.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset