Voimalaitoksen rakentamisen yhteydessä Oulujoki Oy kivetti rannat sortumavaaran takia. Voimalaitoksen rakentamisen yhteydessä Oulujoki Oy kivetti rannat sortumavaaran takia.

Oulujoki vähissä Utasen ja Nuojuan välillä

Sami Aspelund

Pentti Turunen kävelee joesta paljastunutta kivikkoa pitkin ja keräilee oksia ja muuta tavaraa. Löytyypä ehjä kaljapullokin.

– Nyt ois hyvä aika siivota näitä rantoja, Turunen tokaisee.

Fortum on laskenut viikonlopun aikana Oulujoen pintaa lähes kaksi metriä Utasen ja Nuojuan voimalaitosten välisellä pätkällä. Vedenpintaa laskettiin, jotta rakenteilla olevan lisävesiputken ottopää saataisiin asennettua Utasen yläaltaaseen.

Lisävesiputki rakennetaan Utasen yläaltaasta Utajärveen, koska Utajärven vedenpinta on käynyt kuivina kesinä todella alhaalla. Ala-Utoksen vesivoimalaan on myös tullut katkoksia veden ollessa matalalla.

Utajärven virkistyskäyttö on kärsinyt veden vähyydestä, ja metrin halkaisijaltaan olevan lisävesiputken toivotaan tuovan tilanteeseen helpotusta. Myös veden laadun odotetaan parantuvan.

Työmaapäällikkö Harri Ala-Jääski GRK:lta kertoo rakennustöiden alkaneen toukokuun lopulla. Projektin loppu häämöttää jo. Parin viikon päästä pitäisi olla valmista.

– Heti, kun on valmis, niin Esko Spets meinasi, että soittakaa niin hän tulee kääntää venttiilin auki, Ala-Jääski sanoo.

Spets toimii käyttöteknikkona Utajärven kunnassa.

Alunperin suunniteltiin, että ottopään rakennustyöt voidaan hoitaa joenpenkka ponttiseinillä pönkäten.

Lue koko juttu Tervareitistä 9.7.2020.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset