Jaakko Rautio puhdistaa alipainemenetelmällä yhtä Montan Lohi Oy:n kala-allasta. Jaakko Rautio puhdistaa alipainemenetelmällä yhtä Montan Lohi Oy:n kala-allasta.

Oulujokilaaksossa säästytty lohikalojen joukkokuolemilta

Arto Nenonen

Pitkän hellejakson aiheuttamat ongelmat näyttävät jääneen vähäisiksi Oulujokilaakson kalankasvatuslaitoksilla.

Kesän käännyttyä syksyä kohti tilanne laitoksilla helpottaa merkittävästi. Vaikka päivisin saatetaan vielä mitata hellelukemia, yöt alkavat kuitenkin olla viileitä.

– Pahin näyttää onneksi olevan ohitse, sanoo kalankasvatusyrittäjä Jaakko Nuojua Petäjäkosken Kalasta Vaalasta.

Kalankasvatuslaitoksilla eri puolilla Suomea on kuollut kaloja viime viikkoina. Nuojuan kala-altaista kuolleita yksilöitä on löytynyt muutamia. Määrä ei kuitenkaan ole yrittäjän mukaan juurikaan suurempi kuin viileämpinä kesinä.

– Yksittäisiä kaloja on mennyt, joukkotuhoa ei päässyt syntymään. Kutujoessa on näemmä riittänyt tarpeeksi viileää vettä. Onhan joella iso valuma-alue, noin 400 neliökilometriä, Nuojua toteaa.

Kalanviljelijä Jaakko Rautio katselee Montan Lohi Oy:n betonialtaaseen, jossa Oulujoen vesi kiertää moottorin avustamana. Muutamia kaloja pyörii virran mukana mahapuoli ylöspäin.

– Olosuhteisiin nähden kesä on sujunut meillä todella hyvin. Pieniä ongelmia on ollut näillä kaksivuotiailla taimenilla, joille tuo 24 astetta näyttää olevan jonkinlainen kestokyvyn raja.

Kolmen neljän kalan kuolema asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, kun Rautio kertoo altaassa olevan noin 12 000 taimenenpoikasta.

Lohilla menee Raution mukaan sen sijaan hienosti. Kalanviljelijän toivelistalla on erityisesti sadetta. Se parantaisi joen ja sitä myötä myös laitoksen altaiden happitilannetta.

Lue koko juttu Tervareitistä 3.8.2018.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset