Ajoksen tuulivoimapuisto sijaitsee Kemissä. Hankkeen omistaa Ikea ja OX2 vastaa sen operoinnista. Ajoksessa on 13 tuulivoimalaa Ajoksen tuulivoimapuisto sijaitsee Kemissä. Hankkeen omistaa Ikea ja OX2 vastaa sen operoinnista. Ajoksessa on 13 tuulivoimalaa, joista kahdeksan sijaitsee keinosaarilla ja aallonmurtajalla sekä viisi maalla. Kuva: OX2-yhtiö.

OX2-energiayhtiö rakentaa tuulivoimaloita Vaalaan

Marianne Ollikainen

Metsälamminkankaan tuulivoimapuiston rakentaminen Vaalan Enonlahteen on saanut uuden käänteen, kun hanketta vetänyt LähiTuuli ilmoitti tiistaina, että se on myynyt 24 voimalan tuulipuiston uusiutuvan energian yhtiölle OX2.

Yhtiö on rakentanut tuulivoimapuistoja muun muassa ruotsalaisen huonekalujätti Ikean omistukseen.

Tuulivoimahankkeen projektioikeuksien myötä OX2 rakentaa Metsälamminkankaalle tuulipuiston, jonka yhteenlaskettu teho tulee olemaan noin 150 megawattia. Voimaloiden vuosituotanto vastaa noin 80 000 kotitalouden keskimääräistä sähkönkulutusta.

OX2:n maajohtaja Teemu Loikkanen kertoo, että Metsälamminkangas on yksi suurimmista tuulivoimahankkeista Suomessa.

– Hanke vahvistaa asemaamme Pohjoismaiden johtavana tuulivoimatoimijana, Loikkanen sanoo.

– Toimittajien kilpailutukset ja neuvottelut sähkönostosopimuksesta sekä rahoituksesta on jo aloitettu. Tavoitteemme on, että rakentaminen voidaan aloittaa ensi keväänä, jolloin voimalatoimitukset ajoittuisivat kesään 2021.

Myös voimaloiden lopullinen kokoluokka selviää kilpailutuksen tuloksena.

Metsälamminkankaan tuulipuisto on ollut vireillä noin neljä vuotta, koska siitä valitettiin Korkeinta hallinto-oikeutta myöten. Hankkeella on nyt lainvoimainen osayleiskaava, joka mahdollistaa 24 tuulivoimalan rakentamisen. OX2:n ilmoituksen mukaan tuulivoimaloiden suurin kokonaiskorkeus tulee olemaan noin 230 metriä. Hankkeeseen liittyvän maapohjan maanomistajat ovat yksityisiä.

Metsälamminkankaan tuulipuisto liitetään kantaverkkoon Fingridin Vuolijoen sähköaseman kautta laajentamalla 32 kilometriä olemassa olevaa 110 kV-johtokatua.

Lue koko juttu Tervareitistä 4.7.2019

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset