Paikalliset vaikuttajanaiset parrasvaloissa

Jari Riekki

Sunnuntaina liehuivat lipputangoissa siniristiliput Minna Canthin ja tasa-arvon päivän kunniaksi.

Minna Canth (1844–1897) oli suomalainen kirjailija, lehtinainen, liikenainen ja yhteiskunnallinen vaikuttaja, jota pidetään naisten aseman esitaistelijana maassamme.

Canth on edelleen ainoa nainen, jonka kunniaksi on maassamme nimetty liputuspäivää. Miehistä liputetaan Kivelle, Agricolalle, Runebergille, Snellmanille, Leinolle ja Sibeliukselle.

Minna Canthin ja muiden ansioituneiden naisten elämäntyötä muistettiin Utajärvellä sunnuntaina järjestetyssä tasa-arvon ja yhdessä tekemisen juhlassa.

Nainen pystyy mihin vaan

Maija Vuollo-Oilinki (1917-2002) oli yksi ensimmäisistä kunnanvaltuuston naispuolisista puheenjohtajista Suomessa.

Valinta oli vuonna 1959 sen verran merkittävä virstanpylväs, että Vuollo-Oilinkia kävivät haastattelemassa monet televisio-, radio- ja lehtitoimittajat.

Vuollo-Oilinki ei itse pitänyt lainkaan ihmeellisenä, että nainen toimii valtuustossa puheenjohtajana.

– Jos naiset heittäisivät kanamaisuuden, he tulisivat toimeen vaikka missä, kerrotaan hänen haastattelussa tokaisseen.

Vuollo-Oilinki toimi Utajärven kunnanvaltuustossa 21 vuotta. Hän toimi myös Utajärven kirkkovaltuustossa yhtäjaksoisesti 27 vuoden ajan ja valittiin myös kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi.

Korhosen riuska emäntä

Eeva Kangas-Korhonen (1901–1958) oli ensimmäinen Utajärven valtuustoon valittu naispuolinen valtuutettu. Hän toimi valtuustossa 21 vuoden ajan vuosina 1936–1958.

Kangas-Korhosen elämäntyöstä juhlassa kertonut Anna-Liisa Seppänen luonnehti Kangas-Korhosta ronskiksi emännäksi, joka riuskoin ottein viljeli ja raivasi kotitilaansa veljensä Matin kanssa.

Kangas-Korhosen käsissä pysyivät paitsi hevosen ohjakset, myös traktorin ohjauspyörä ja moottoripyörän sarvet.

Kangas-Korhonen opiskeli karjatalousteknikoksi Kuopiossa ja tilanpidon ohella työskenteli Muhoksella Koivikon maatalousoppilaitoksessa. Kangas-Korhonen oli tiettävästi ensimmäinen Utajärvellä vaikuttanut keinosiementäjä.

Lue lisää tiistain 21.3.2017 Tervareitissä.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset