Pellavatekstiilien valmistamisessa on monta käsityövaltaista vaihetta. Kuvioiden painamisessa täytyy olla tarkkana. Pellavatekstiilien valmistamisessa on monta käsityövaltaista vaihetta. Kuvioiden painamisessa täytyy olla tarkkana.

PiipaLinen valmistaa kodintekstiilejä ja vaatteita Utajärvellä

Jari Riekki

Sanotaan, että matkailu avartaa ja joskus kotiympyröistä lähteminen saattaa johdattaa ajatukset uusiin ideoihin.

Utajärvellä vuoden verran toimineen PiipaLinen yrittäjä Sirpa Lehtola oli muutama vuosi sitten ystäviensä kanssa lomamatkalla Kreikassa. Säätila oli silloin helteinen, mikä oli ongelma herkästi ihonsa polttavalle Lehtolalle.

Onneksi hänellä sattui olemaan matkassa pellavasta valmistettu mekko, joka osoittautui Hellaan paahtavassa auringossa oivalliseksi asusteeksi. Pellavamekko ei hiostanut ja suojeli ihoa palamiselta.

– Olin seurueestamme ainoa, joka ei palanut! Silloin minä oikein höyrähdin pellavaan. Pidin mekkoa reissun jokaisena päivänä, Lehtola muistelee.

Utajärveltä löytyi tilat

Useamman vuoden kankaanpainantaa harrastanut Lehtola ryhtyi kokeilemaan mitä kaikkea pellavasta voisi tehdä. Harrastuksesta tuli lopulta elinkeino, sillä noin vuosi sitten Lehtola päätti jättää leipätyönsä yliopiston solukkolisäyslaboratoriossa.

Hän ajatteli silloin, että yrittäjyyttä pitäisi oikeastaan kokeilla, kun siihen kerran tuntui olevan halua.

Lehtola asuu Oulunsalossa, eikä hänellä ole mitään kytkyä Utajärvelle, mutta Utajärven silloinen yrityskoordinaattori Mirja Savolainen houkutteli hänet paikkakunnalle, josta löytyi sopivat toimitilat. Yrityksen perustamisessa paperitöineen oli suurena apuna Oulunkaaren yritysasiamies Ilkka Pirttikoski.

Yrityksen nimeksi tuli PiipaLinen. Piipa on yrittäjän lempinimi ja linen tarkoittaa pellavaa.

Lue lisää Tervareitistä 5.2.2019.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset