Pulla Pulla, Pilli, Milli, Isla, Pähkinä, Aku, Pikku-Mortti ja Torikka horrostavat ensi talven Päivärinteellä Kati Luoman hoidossa.

Pulla ja kumppanit talvehtivat Katin hoivissa

Elina Jyrinki

– Tulehan sieltä, ei tarvi pelätä, Kati Luoma juttelee leperrellen laatikossa hypähtelevälle siilille.

Piikikäs kaveri esittää asiansa vienolla puputtavalla ja aavistuksen sähisevällä äänellä. Mieluisampaa olisi saada ruokaa ja lupa painua levolle, koska päivä alkaa jo valjeta ja on siilien nukkumaanmenoaika. Mutta suostutaan nyt tämän kerran kuvaamiseen.

– Tämä on Pulla, joka löydettiin samasta paikasta Pillin kanssa. Meillä asuvat myös Milli, Isla, Pähkinä, Pikku-Mortti, Aku ja Torikka, joka sai nimensä löytöpaikkansa Oulun Torinrannan mukaan, Kati kertoo.

– Kaikki ovat tämän kesän poikasia. Oulun seudulta on löydetty tänä syksynä yli 80 siiliä, jotka ovat olleet tosi pieniä. Kesä on ollut niille ravinnon saannin suhteen vaikea.

Luoman tietojen mukaan Muhokselle on adoptoitu siiliä muutamaan muuhunkin kotiin. Siilien auttamiseksi on kuulutettu puskaradiota ahkerasti.

– Minä innostuin auttamaan, kun sain hyvät ohjeet siilien auttamista organisoivan Popopet ry:n eläinhoitaja Milla Pälvilältä. Hänellä itsellään on valtava määrä siiliä Lumijoella kotonaan ja hänelle ovat edelleen kaikki auttavat kädet tarpeen, jos joku haluaa auttaa.

Siilin hoitaminen vaatii sitoutumista. Siilille tulee olla tilava, korkeareunainen laatikko, sellainen, josta se ei pääse ketteränä kiipeilijänä karkaamaan.

– Laatikon pohjalle laitetaan purua, turvetta tai pellettiä, lehtiä ja kuivaa heinää. Siili tykkää kaivautua piiloon, Kati toteaa kertoen, että etsi yhtä siileistä pitkän tovin ennen kuin huomasi sen kömpineen nurinpäin olleen ruokakupin alle.

Siilille pitää olla paikka, missä on sopivasti lämpöä; sellainen +18 vielä tässä vaiheessa syksyä.

– Huoneenlämpö on hyvä lämpö silloin, kun siilin toivotaan kasvavan, jotta sen ei tarvitse käyttää energiaa itsensä lämmittämiseen.

– Kunhan sääennuste lupaa kylmenevää ja horrostamisaika lähenee, alan laskemaan lämpöä vähitellen. Kolmen päivän aikana voi pudottaa lämpötilaa enintään 10 astetta. Sitten siilin voi laittaa ulos, kun ulkolämpötila vastaa sitä missä se sisällä on ja siitä siili siirtyy itse horrostamaan sään sanelemana.

Siilit voivat myös levittää salmonellaa, joten käsien pesu on aina paikallaan, kun niitä on käsitellyt – vaikka käsissä onkin oltava paksut suojahanskat piikkien vuoksi. Piikit ovat todella pistävät ja varovainen saa olla muutenkin – onhan siili villieläin.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset