Kainuun prikaatin raivausyksikkö otti perjantaina iltapäivällä haltuunsa Utajärven kotiseutumuseosta pahvilaatikollisen sota-aikaisia räjähteitä ja kuljetti ne pois hävitettäväksi. Kainuun prikaatin raivausyksikkö otti perjantaina iltapäivällä haltuunsa Utajärven kotiseutumuseosta pahvilaatikollisen sota-aikaisia räjähteitä ja kuljetti ne pois hävitettäväksi.

Puolustusvoimat otti haltuunsa räjähdemateriaalia Utajärven kotiseutumuseolta

Jari Riekki

Utajärven kirkon vieressä sijaitsevalla kotiseutumuseolla havaittiin torstaina pidettyjen talkoiden aikaan, että museossa esillä vuosikymmeniä ollut sodanaikainen palopommi on alkanut osoittaa elon merkkejä.

Museolla järjesteltiin esineistöä ja kun sotamateriaalia sisältävää vitriiniä ryhdyttiin siirtämään yläkertaan, havaittiin että palopommin pinta on hapettunut ja pommista vuotaa jotain kirkasta nestemäistä ainetta.

– Päätimme kaiken varalta ottaa yhteyttä poliisiin ja he kehottivat ottamaan yhteyttä pelastuslaitokseen, kertoo kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Anna-Liisa Valtanen.

Valtanen kertoo, että kotiseutumuseossa on ollut sodanaikaisia räjähteitä esillä jo museon perustamisesta 1960-luvulta alkaen: palopommin lisäksi ainakin kranaatteja ja miina.

Räjähteiden asemaa pohdittiin muutama vuosi sitten, jolloin poliisin ohjeesta niille hankittiin lukollinen vitriini.

Kainuun prikaatista Kajaanista saapui vähän ennen kahta iltapäivällä kahden miehen raivausosasto, joka puki ylleen suojaliivit ja -kypärät ja meni museoon sisälle tarkastelemaan räjähteitä.

Puolen tunnin tutkimisen jälkeen tulivat raivausmiehet ulos museorakennuksesta ja lastasivat pahvilaatikossa olleet räjähteet maastoauton peräkärryyn.

– Puolustusvoimat on ottanut haltuunsa sille kuuluvaa materiaalia ja räjähteet kuljetetaan pois hävitettäväksi, kertoi kapteeni Janne Aittamaa.

Oulun poliisin julkaiseman tiedotteen mukaan vuotamaan alkanut räjähde varmistui puolustusvoimien tekemässä tarkastukseesa sota-ajan lentopommiksi.

Tutkinnan yhteydessä löytyi myös muuta puolustusvoimille kuuluvaa sodanaikaista materiaalia, joista osa edelleen räjähdeainetäytteisiä.

Kainuun prikaatin raivausyksikkö otti materiaalin haltuunsa edelleen hävitettäväkseen.

 

takaisin ylös
Julkaistu kohteessa Etusivu, Uutiset